Valies kijkt terug op arrestatie en blikt vooruit

“We hebben actiegevoerd, omdat het ging om een stuk rechtvaardigheid”

Wilgo Valies, de voormalige voorzitter van de Bond van Leraren en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (BVL/ALS), kijkt rustig terug naar zijn aanhouding, nu 4 jaar geleden. Op 18 april 2017 werd Valies opgepakt door de politie in Theater Unique, welke fungeerde als het actiecentrum van de vakbeweging, tijdens de straatacties, waar klinkende namen als Curtis Hofwijks en Bryan Boerleider ook de frontlinies innamen en eveneens werden afgevoerd. De videobeelden lijken als de dag van gister wanneer een leerkracht nog wanhopig roept “meneer Valies rustig”, terwijl hij naar een gereedstaande arrestatiebus wordt geleid door gemaskerde en ongemaskerde wetsdienaren. Nu 4 jaar verder kijkt de ondertussen beleidsadviseur nog steeds strijdbaar terug naar dat moment. “We hebben actiegevoerd, omdat het ging om een stuk rechtvaardigheid en als je merkt dat de regering weigert om met de vakbond in onderhandeling te treden, dan heb je weinig keus dan daar er keihard tegen aan te gaan.” Valies merkt op dat zolang de regering bereid is om  dialoog aan te gaan er geen behoefte is aan het voeren van acties. “Maar wanneer er structureel niet naar de werkers wordt geluisterd dan is het gerechtvaardigd”, verduidelijkt de voormalige vakbondsman, die zijn acties voerde tegen de voormalige regering Bouterse/Adhin.

Achteruitkijkspiegel
Hoewel nu in de functie van beleidsadviseur van de huidige regering Santokhi/Brunswijk is Valies nog kritisch. “We zitten momenteel in een diep dal door de periode van de afgelopen 10 jaar, maar dat betekent nog niet dat de huidige regering dat steeds als argument moet gebruiken om niet tot een fundamentele oplossing te komen.” Vallies zegt aan de andere kant te begrijpen dat wat is overgenomen niet makkelijk is. Zelf noemt hij het “rommel”. Dan vervolgt hij met  “maar je kan niet in alle gevallen dat argument hanteren, want je bent nou eenmaal gekozen om een bepaald werk te doen. Steeds in de achteruitkijkspiegel kijken is niet goed”.

Openheid

Valies merkt op dat er tijd nodig is om alles wat is vernietigd, te herstellen en dat daarvoor de steun van de samenleving nodig is. “En de enige manier om ondersteuning van het volk te krijgen, is door de samenleving openheid van zaken te geven”, benadrukt hij. “Geen corruptie en geen nepotisme.”

Belangrijk
Onderwijs blijft belangrijk voor Valies. “Het kan de sleutel zijn tot bestrijding van armoede.” Hij noemt de hoge prijzen in de winkels en de roep van burgers dat zaken betaalbaar blijven. “Mensen kunnen sympathie hebben voor de regering, maar uiteindelijk willen ze wel de producten kunnen kopen.” Valies ziet om die reden onderwijs als het middel om armoede aan te pakken om de ontwikkeling in het land te brengen. “Want er wordt nu nog nauwelijks in onderwijs geïnvesteerd. Een groter deel van het budget zou in onderwijs gestopt moeten worden.” De beleidsadviseur is ook voorstander van een pragmatische benadering van het onderwijs. “Want bijna met alles wordt politiek bedreven”, zegt hij tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: