President Santokhi bespreekt met Caricom-collega’s situatie op St. Vincent

President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag 15 april deelgenomen aan een Zoom-meeting met enkele Caricom collega-staatshoofden over de situatie op St. Vincent and the Grenadines na de uitbarsting van de vulkaan La Soufrière. Tijdens deze meeting heeft Suriname haar sympathie betuigd en directe hulp toegezegd. Overige Caricom-landen komen elk op basis van eigen mogelijkheden in met hulp, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Naast St. Vincent and the Grenadines (SVG) blijkt ook Barbados bijzonder zwaar getroffen te zijn door voornamelijk de asvorming uit de vulkaan. Dit legt onder andere een zware druk op de watervoorziening op het eiland. De problemen beperken zich dus niet tot SVG alleen.

Eerder heeft het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een Zoom-meeting gehad met de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) en de National Disaster Coördinators. 

Er zijn nu richtlijnen gegeven over hoe het transport van hulpgoederen vanuit de deelnemende landen naar het eiland zal geschieden. Er zal gebruik gemaakt worden van de scheepvaartmaatschappij Tropical Shipping Agency, die met de CDEMA een Memorandum of Understanding (MOU) heeft voor het transporteren van goederen. De MOU houdt onder andere in dat hulpgoederen, die bestemd zijn voor getroffen landen, gratis zullen worden vervoerd.

Ondertussen is vanuit het NCCR aan CDEMA door gecommuniceerd dat Suriname voornemens is om twee containers met noodhulpgoederen bestaande uit water, rijst, niet aan bederf onderhevige voeding en sanitaire spullen te sturen naar de getroffen gebieden.

Er is afgesproken, dat de CDEMA een opgeschoonde behoeftenlijst stuurt naar alle landen, zodat er een duidelijke verdeling van benodigde en beschikbare hulpgoederen bestaat. Voorgesteld wordt om een bedrag te doneren ter ondersteuning van de bestuurlijke coördinatie. Er zal ook een lijst geproduceerd worden van specialisten die ingezet kunnen worden bij de hulpverlening. President Santokhi riep op om spoedig en efficiënt te voorzien in de hulpbehoefte van de getroffenen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: