PAHO-directeur: ‘Alleen vaccins kunnen huidige Covid-19 golf niet stoppen’

Meer dan 1.3 miljoen nieuwe gevallen in de Amerika’s, terwijl bijna 36.000 binnen één week aan de ziekte overlijden

Met de waarschuwing, dat de levering van Covid-19-vaccins aan de Amerika’s is vertraagd, drong Pan American Health Organization-directeur, Carissa F. Etienne, er bij de landen op aan om een ‘alomvattende strategie’ te hanteren, die niet alleen vaccinatie- maar ook volksgezondheid maatregelen inhoudt om de stijgende pandemie te beteugelen. 

‘Ik kan dit niet genoeg benadrukken – voor de meeste landen zullen vaccins deze golf van de pandemie niet stoppen’, zei Dr. Etienne donderdag 15 april tijdens haar wekelijkse media-briefing. ‘Er is gewoon niet genoeg beschikbaar om iedereen in de landen met het grootste risico te beschermen. Daarom moeten we de transmissie op alle mogelijke manieren stoppen met de instrumenten die wij wel beschikbaar hebben. Dit vereist alomvattende strategieën om zowel het beschikbaar komen van vaccins te versnellen als het virus onder controle te houden met behulp van bewezen volksgezondheidsmaatregelen.’ 

Sinds maart heeft het Revolving Fund van PAHO de meegeholpen aan de levering van meer dan 3 miljoen doses door Covax verkregen vaccins aan 28 landen. Het Revolving Fund onderhandelt, koopt en regelt de logistiek voor verzending van vaccins naar de 36 aan Covax deelnemende landen. Tot dusver zijn in de Amerika’s meer dan 247 miljoen Covid-19-vaccins toegediend, onder meer via overeenkomsten die landen individueel met vaccinproducenten hebben gesloten.

‘Maar in de afgelopen weken’, zei Dr. Etienne, ‘hebben beperkingen voor producenten van Covax-vaccins de leveringen vertraagd, en verwacht wordt, dat de leveringen de komende weken niet normaliseren. In de tussentijd kunnen we niet rekenen op de vaccins om de overdracht te beheersen’, zei ze.

‘PAHO is vastbesloten om met de lidstaten samen te werken om meer vaccindoses voor onze regio te verkrijgen zodra deze beschikbaar zijn, als aanvulling op wat landen al hebben gekocht via bilaterale deals en via de Covax-faciliteit. We zullen bij elke stap aanwezig zijn voor de landen en technische ondersteuning bieden om belemmeringen op te lossen, het toezicht te vergroten en de veiligheid en impact van COVID-vaccins te bewaken.’

Dr. Etienne waarschuwde, dat de pandemie in de Amerika’s blijft toenemen. In de afgelopen week raakten meer dan 1,3 miljoen mensen besmet met het virus en stierven bijna 36.000 mensen aan de ziekte. ‘Sinds het begin van de pandemie zijn in de Amerika’s 57 miljoen gevallen gemeld, met meer dan 1,3 miljoen doden. We gedragen ons niet als een regio midden in een steeds erger wordende uitbraak. Ondanks de voortdurende overdracht op veel plaatsen zijn de beperkingen versoepeld. De menigten zijn terug, mensen ontmoeten in gesloten ruimtes en nemen het openbaar vervoer, vaak zonder maskers.’

Ze zei, dat nieuwe, zeer overdraagbare varianten ook voor versnelling zorgen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: