Extra staatsinkomsten ja of nee?

De econoom Anand Biharie noemt belastingheffingen als de manier om de rechtsstaat in stand te houden. De staat gebruikt de ontvangen gelden om te investeren in bepaalde doelen. In het herstelplan kondigt de staat aan dat het een BTW-regeling wil invoeren om extra inkomsten te genereren. Of die extra inkomsten gerealiseerd kunnen worden, is nog maar de vraag volgens Biharie.

Hij noemt naar aanleiding van het voornemen voor de introductie van de BTW dat dit geen nadelige gevolgen moet hebben voor de economie. “De regering moet nagaan wat de status is van de economie, bijvoorbeeld is de inflatie te hoog, is er economische groei, waarbij ook andere zaken gewogen moeten worden om tot de juiste formulering van de belastingwetten te komen.”

Geen koopkracht

Bij bepaalde omstandigheden zal de regering deze moeten parkeren. Hij noemt als voorbeeld een hoge inflatie vanwege devaluatie. “Dan zal de burger onder die omstandigheden niet in staat zijn om extra belastingen te betalen. Een economie kan dat niet dragen, omdat er geen koopkracht is”, licht Biharie toe. “De salarissen stijgen niet gelijkelijk mee met de inflatie”, vervolgt hij verder. Biharie ziet daarom niet dat het genereren van extra inkomsten via een BTW-heffing op dit moment succesvol zal zijn. Hij benadrukt dat het besteedbaar inkomen en de inflatie moeten worden nagegaan. De economie is in een depressie en een inflatie van meer dan 50 procent bieden volgens de econoom weinig hoop dat dit mogelijk is. Hij wijst ook op de cao-loonstijgingen, die niet even hoog zijn als de inflatie. We weten ook dat de loonstijgingen uit het recente verleden lager zijn dan de afgelopen inflatie. Dit alles betekent dat het besteedbaar inkomen onvoldoende is om de staat van voldoende belastinginkomsten te voorzien, aldus Biharie.

RB

error: Kopiëren mag niet!