SLM: Aan de grond gehouden B737-700 in Miami is vrijgegeven

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM, laat woensdagmiddag 14 april via een bekendmaking weten, ‘dat de door de lessor aan de grond gehouden SLM B737- 700 (PZ-TCT) gisteren (dinsdag) in Miami, intussen is vrijgegeven’.

‘Surinam Airways betreurt het feit dat terwijl onderhandelingen met desbetreffende lessor gaande waren, deze toch overging tot bovengenoemde actie. Gisteravond kon door tussenkomst van de aandeelhouders snel worden gezorgd voor een oplossing. Intussen blijft Surinam Airways werken aan de juiste constructie van herstructurering en blijft zij in gesprek/onderhandeling met alle actoren en wenst nogmaals haar welgemeende verontschuldiging aan te bieden. Omstreeks 16.20u hedenmiddag vertrok het toestel vanuit Miami met passagiers naar Paramaribo.’

De Boeing 737 van de maatschappij was dinsdag op de luchthaven van Miami, Florida (VS), door de schuldeiser in beslag genomen, aan de ketting gelegd. Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning zei dinsdagmiddag al in De Nationale Assemblee, dat een bedrag van US$ 650.000 was gestort om het vliegtuig weer vrij te krijgen. 

De SLM meldde dinsdag in een persbericht: ‘Zoals in eerdere bekendmakingen aangegeven is de SLM in het kader van herstructurering in gesprek, c.q. onderhandeling met verschillende actoren. Ook met de lessoren van de B737 vliegtuigen is de SLM in onderhandeling. Echter blijkt, dat tijdens de onderhandeling de lessor van de B737 ( PZ-TCT ) om administratieve redenen heeft besloten het vliegtuig in Miami tijdelijk aan de grond te houden. De SLM en de aandeelhouder zijn druk doende te zorgen voor een spoedige oplossing. De SLM doet al het mogelijke de nu gestrande passagiers zo snel als mogelijk terug te kunnen vervoeren naar Paramaribo en biedt haar welgemeende verontschuldiging aan voor het ontstane ongerief.’ 

Voor twee SLM-Boeings wordt maandelijks US$ 210.000 en US$ 239.000 betaald via ‘brokers’. Bij leasemaatschappij DAE Capital werd een Boeing 737-700, District of Saramacca, geleased, een voormalig Air China toestel dat op 16 april 2018 in Suriname arriveerde en eind mei 2018 operationeel werd. Op 23 december 2018 arriveerde een tweede Boeing 737-700, District of Brokopondo, een voormalig Aeroméxico vliegtuig en dat wordt geleased van Aircastle. 

De SLM zou vandaag de dag zo’n US$ 100 miljoen aan schulden hebben. Daarvan zou zo’n US$ 35- 40.000 schuld zijn aan de Staat voor het niet afdragen van omzetbelasting. Volgens een ingewijde in de Surinaamse luchtvaart eerder dit jaar tegenover Dagblad Suriname heeft de SLM nooit omzetbelasting betaald. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: