Humphrey van Hetten over de hoogtepunten in de entertainment scene

Humphrey van Hetten is de trekker en regisseur van de Surinaamse Toneelgroep Asago. Hij deelt met Dagblad Suriname de hoogtepunten voor hem in de entertainment scene. Van Hetten zag het levenslicht op  04 juni 1961. Als jongen van 9 jaar heeft hij voor het eerst toneel gespeeld, dit gebeurde op de vakantieschool van familie Bekker.

“Na een paar jaren kwamen de verkiezingen en de politieke partij Derde blok, die was bezig om jongeren aan de Ramgoelam weg te motiveren om te gaan acteren, om voornamelijk in het  kader van de verkiezingen toneelstukken op de planken te zetten. Onze ouders waren toen voor de regering en na de eerste keer werd het verbannen, we moesten toen schuilen en mochten niet meedoen met de optredens. Op 11 juli 1979 begon mijn carrière in het leger, in 1980 kwam de revolutie. In het jaar1981 werd op advies een majoor theater groep in het leger gemaakt. Er werd gezocht naar talenten binnen het Leger. Ik zat bij de Marine en heb toen mijn naam opgegeven en daar begon het beroepsacteren en regisseren. ‘A libi fu breng berki’ met de toneelgroep Swit Famiri werd een succes. Het was een toneelgroep bestaande uit artiesten van toen, die allemaal zo mee hebben gezongen in het scholieren songfestival. Dit stuk heeft namelijk een jaar en 6 maanden gespeeld met alleen maar volle zalen, zodoende was dit voor mij de 1ste doorbraak. Andere doorbraken kwamen met Theater Eenheid Mofo, toneelstuk ‘Verplichti pai man’,  ‘i sab o langa mi tongo no tess wan black label’. Vervolgens beland in Asago, en daar het eerste toneelstuk ‘Gado broko Siri Paya’, regisseur en acteur geweest.

Vervolgens ben ik uitgekozen en mocht deel zijn van regie team van de grootste georganiseerde Carifesta in het Caraibisch gebied. Het was toen in Trinidad gehouden.  Suriname vertrok daarbij met ongeveer 300 artiesten, met als hoofdregisseur Henk Tjon, en onder andere, Wilgo Baarn. Met wijlen Baarn is het een succesvolle Carifesta geweest. Hierbij zijn onze Javanen flink promoot. Het was in de 1ste periode van president Venetiaan. Later ben ik met kleine delegaties naar buitenland geweest voor shows. In de jaren 1981, 1982 kreeg ik mijn eerste film ‘Gronbari’ geregisseerd door Hans Caprino en Sadi Blik. Met toneelgroep A Sa Go heb ik een paar kanjers op de planken neergezet. Covid is het vreselijkste dat mij is overkomen in de theater wereld. Ik ben blij als ik mensen gelukkig en blij kan maken” aldus Van Hetten. (Foto: Humphrey van Hetten in aktie tijdens optreden met Asago)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!