SATCA: ‘Luchtverkeersleiders gedwongen te werken met ongeldige brevetten’ – Acties hangen mogelijk weer in de lucht

De bond Suriname Air Traffic Controllers (SATCA) vraagt al enige tijd aandacht van minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme voor een oplossing, en heeft nu een ultimatum gesteld.

Mocht er een oplossing uitblijven, dan zullen na verstrijken van het gestelde ultimatum aan de minister, vakbondsmiddelen ingezet worden. 

‘We kunnen niet langer passief blijven wachten opdat de verantwoordelijken hun werk doen’, zo schrijft de SATCA in een persbericht.

‘Zoals het er nu uitziet worden luchtverkeersleiders gedwongen om te werken met ongeldige brevetten, hetgeen strafbaar is en tegen de nationale en internationale regels ingaat. De luchtverkeersleiders riskeren hierdoor strafrechtelijke vervolging’, aldus SATCA.

‘Anderzijds hebben de luchtverkeersleiders, in afwachting op een oplossing, uit hun verantwoordelijkheidsgevoel tot nu toe het werk wel verricht, zodat er niet meer schade gericht wordt aan de al noodlijdende burgerluchtvaart in Suriname wegens onder andere de Covid-19 crisis.’

De leden zullen hun eigen veiligheid niet langer in gevaar zetten, vooral niet tegen het achtergrond dat ze dit moeten doen tegen het karige loon dat niet in balans staat met de druk en verantwoordelijkheid van dit beroep, stelt de bond.

Bovendien is er ook gewerkt aan een oplossingsmodel en dat is ook gedeeld met de minister. Deze houdt in dat de luchtverkeersleiders een voorlopige ontheffing verleend worden door de minister, om met een ongeldig brevet het werk en de operatie toch voort te kunnen zetten, totdat de brevettering van de luchtverkeersleiders in orde wordt gemaakt door de relevante autoriteit.

Dit is verder een dienst aangelegenheid, dat brevetten op tijd verlengd worden. Echter blijft, aldus de bond, een tijdige aanpak door hogerhand achterwege en is de bond genoodzaakt om in te springen ter bescherming van haar leden.

‘Deze berichtgeving delen wij tijdig, zodat de gemeenschap op de hoogte is dat er enige stremming kan ontstaan in de dienstverlening. Relevante partijen die afhankelijk zijn van de luchtvaart en vliegverkeer verzoeken wij dan ook rekening te houden in hun planning voor wat betreft bijvoorbeeld reizen en importen/exporten.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: