Spoedoptreden commissariaat Saramacca bespaart boeren Peperhol enorme kosten

De groente- en fruitboeren van Peperhol en omgeving zijn opgelucht door het spoed- en kordaat optreden van het commissariaat van het district Saramacca om de breuk in de waterkerende dam te Peperhol binnen een paar uren te herstellen. Districtscommissaris Sherin Bansi-Durga heeft zich persoonlijk na een ingekomen klacht, samen met de plaatselijke bestuursdienst, georiënteerd in het ressort Tijgerkreek bij de waterkerende dam Peperhol. In samenwerking met het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) is het het commissariaat gelukt om het probleem van de dam spoedig aan te pakken, zodat het aanplant van de boeren bespaard is gebleven. Voor afvoer van overtollig water is bij deze waterkerende dam in 2011 een duikerssysteem aangelegd van 2 HDPE buizen met een diameter van 80 centimeters. Volgens de dc is dit systeem door de jaren heen geleidelijk aan weggespoeld en zijn de HDPE buizen kapotgegaan. Daarnaast is de klei van dit duikerssysteem volledig weggewassen, met als gevolg dat het rivierwater onder de beschoeiing door naar de omliggende landbouwpercelen toestroomt. Het rivierwater zorgt ervoor dat de landbouwaanplanten in de omliggende streken onder water lopen. Het gebied in productie is ongeveer 150 hectare, alwaar 40 landbouwers actief zijn. Volgens Bansi-Durga is de productie zowel voor de lokale als de exportmarkt bestemd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: