Gajadien aan Adhin: “Leri no e puru dong!”

Adhin beweert dat regering Bouterse ‘de zaak goed heeft gemanaged’

NDP-parlementariër Ashwin Adhin zei donderdag tijdens de behandeling van de machtigingswet voor de oprichting van Suriname Investment Enterprise NV (SIE) dat de gewezen regering Bouterse-Adhin het land heel goed gemanaged heeft, maar dat het juist de regering Santokhi/Brunswijk is die met het nieuwe beleid bezig is het land financieel verder af te breken. De NDP’er die gewezen vicepresident is, heeft met zijn betoog zwaar invloed gehad om de lachspieren van de coalitie. “Als je er alles aan doet om de crisis te beheersen en een deviezenreserve achterlaat van 527 miljoen US dollars, maar die regering maar niet beseft dat elke regering moet gaan lenen tot 2026 en intussen al meer dan SRD 3 miljard getrokken zal hebben bij de Centrale Bank, maar dat niet meldt. Als de regering maar blijft lenen, het volk niet vertelt en zelfs zover gaat dat Bureau Staatsschuld dat niet registreert. De eerste grote fout die men maakt is door te zeggen: ‘Nee we gaan onze schuldeisers niet betalen en we gaan in default’. Maar dan ga je geld in de wereld zoeken. Nou, niemand gaat je geld lenen. Natuurlijk ga je nergens meer geld vinden. Dan ben je genoodzaakt om naar het IMF te gaan. Twee devaluaties zonder reden en de gemeenschap daar verarmt, dan ben je wel de schuld van de crisis. Je doet dingen omgekeerd. Je gaat 750 miljoen US dollars bij IMF lenen, dat is SRD 11 miljard. Wilt u wedden dat u meer gaat lenen in 1 jaar dan de vorige regering? Dus als u een puinhoop wilt maken van de zaak nadat het goed gemanaged is en u slachtoffer wordt van uw eigen propaganda, dan kunnen we u niet kwalijk nemen”, aldus Adhin in zijn betoog. Opvallend genoeg veranderde Adhin in hetzelfde betoog het bedrag van USD 527 miljoen in 547 miljoen US dollars.

“Men probeert zelf criminelen hier te verdedigen”

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, voorzitter van de commissie van rapporteurs, merkte lachend op dat sommige mensen, verwijzend naar Adhin, meedogenloos zijn door aan te geven dat men dit land geordend heeft, terwijl keer op keer middels cijfermateriaal bewezen is dat de regering Bouterse-Adhin met het sluiten van miljardenleningen Suriname financieel naar de afgrond heeft gebracht. “Leri no e puru dong! Het is toch erg dat men hier in dit huis komt en dat zelf probeert te verdedigen. Men probeert zelf criminelen hier te verdedigen”, benadrukte Gajadien. Volgens de VHP-topper hoeft hij eigenlijk niet eens antwoord te geven op het commentaar van Adhin, aangezien de samenleving zelf getuige is van wie precies de veroorzaker is van de crisis. Volgens Gajadien heeft de regering geen enkel reden en behoefte om de samenleving te misleiden. Haar primaire taak is ook om deze NV op te richten zodat business doen makkelijker word en het land hierdoor uit de crisis wordt gehaald.

Geen monetaire machine

Gajadien zei dat deze regering geen monetaire machine is die monetair gaat financieren. Dat gebeurde volgens hem wel de afgelopen jaren waar meer dan SRD 6 miljard in een paar maanden monetair gefinancierd is geworden en peperdure leningen zijn gesloten. Bij Oppenheimer moet de regering daardoor meer dan 15% aan rente betalen.

Etnel: “Pe a moni de? »

NPS-parlementariër Patricia Etnel vraagt zich af waar de 547 miljoen US dollars is waarover Adhin het heeft. “Als dat zo is, waarom hebben we dan in 2019 hier gestaan met een probleem van een kasreserve? Waarom hebben we dan een probleem met het betalen van onze schulden? Als dat zo is, waarom hebben we in 2016 moeten vechten om naar IMF te gaan? Waarom? Dan hadden we wel genoeg geld. Dan hebben jullie het volk bedonderd en misleid. Want dan a moni ben de bogo bogo! Pe a moni de? Teigi unu now!”, aldus Etnel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: