Een wereld van een verschil

Een langverwachte droom van veel Surinamers en Nederlanders met Surinaamse roots is woensdagavond uitgekomen. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het nationale voetbalelftal van Suriname een officiële wk-kwalificatiewedstrijd gespeeld met ook spelers uit de diaspora, voornamelijk topsporters die opgeleid zijn in Nederland en van daaruit uitgewaaierd zijn naar andere soms grotere competities. Velen hadden niet durven dromen dat ze dit ooit zouden meemaken, maar ze hebben het toch kunnen meemaken. De wens om voor Suriname uit te komen is bij topsporters met Surinaamse roots niet van enkele jaren, maar enkele decennia. De voetbalprojecten Kleurrijk en Suriprofs hebben altijd impliciet ook de droom in zich gehad om voor Suriname uit te komen. Ongeveer 10 jaar terug werden de spelers iets uitdrukkelijker en werd de wens duidelijk te kennen gegeven door de spelers in diaspora dat men voor Suriname wilde uitkomen. Tegen die tijd werden in Suriname ook de internationale wedstrijden gehouden door de Stichting Ter Bevordering van het Voetbal in Suriname. Deze spelers kwamen dan wedstrijden hier afwerken, soms als onderdeel van de nationale voetbalselectie. Uiteindelijk is het nu toch gelukt, waar sommigen beweerden dat het juridisch nooit zou lukken. Het resultaat was woensdagavond te zien. Al vrij vroeg in de wedstrijd werd het duidelijk dat de Cayman Islands totaal geen partij was voor Natio. Ons team was enkele maten te groot voor de tegenstander. Cayman Islands, een klein eiland met 65.000 inwoners, ontdekte al gauw dat ze niet in staat zouden zijn om normaal te voetballen, of ze hadden het al voor de wedstrijd ontdekt. Want als je weet wie Suriname zou opstellen en je zou gaan ‘googlen’, dan kom je al gauw tot dit slotsom. Veel spelers van Surinaamse zijde hebben niet op hun volle sterkte kunnen spelen, de tegenstanders was daar te klein voor. Dean Gorre heeft dus zijn team niet echt goed kunnen uittesten. De verdediging is nog niet door een zware test gegaan, omdat de aanvallers op heel eenvoudige wijze konden worden overmeesterd. Maar de Surinaamse verdediging lijkt van het kaliber te zijn dat grote wedstrijden zal kunnen spelen, te oordelen naar de snelheid, het fysieke, het tactisch inzicht en vooral het voetballend vermogen. Aanvoerder Ryan Donk (speler van de grote Galatasaray) die liet merken dat hij niet zomaar benoemd is tot de nieuwe aanvoerder. Maar ook hij had de spelers niet als tegenstander waardoor hij 100 % ertegen in kon gaan. Het lijkt alsof Dean Gorre nog het meest zal moeten sluiten in de aanval. Daarbij moet wel vermeld worden dat grote jongens van internationale kaliber als Diego Bisesewar, Tjarron Sherry en Sheraldo Becker er woensdag nog niet bij waren. Het was in elk geval duidelijk dat we een heel ander Natio hebben. Het niveau van dit team is enkele treden hoger dan het laatste team, dat overigens ook zijn best heeft gedaan, maar in een liter fles kan je niet meer dan 1 liter vullen. Het team heeft waarschijnlijk balbezit gehad van boven de 85%. Het team heeft geprobeerd om Cayman Islands uit te lokken om in de ruimte achter de verdediging dan de kansen te scheppen. Er zijn overigens niet veel kansen gecreëerd. Zeer waarschijnlijk hebben de jongens de blikken gericht op vooral Canada en misschien ook nog Bermuda. Het is nu eenmaal zo dat er moeilijk te voetballen valt met zwakke teams die besluiten niet meer te voetballen maar met 11 man te verdedigen. Overigens, dat is een wijs besluit van Cayman geweest, want anders zou het een schiettent zijn geworden. Gisteren was de potentie van de nieuwe Natio duidelijk te zien. Dit team zal verder versterkt zeker een potje breken in het internationale voetbal. Dit team heeft, verder versterkt, zeker de potentie om WK te halen. Veel zal duidelijk worden tegen het team van Canada in juni dit jaar. Er zijn jongens die vanaf het eerste uur de zaak van Natio ondersteunen, maar het kan dat deze jongens straks ook buiten de boort zullen vallen. Dat is eenmaal onvermijdelijk als de coach Dean Gorre door selecteert.

Het is opvallend dat de hele samenleving in een hype is en in de ban is van Natio, ook het deel van de bevolking dat normaliter niets te maken wil hebben met voetbal. Ook de president en leden van de regering hebben interesse. Maar men moet dit wel volhouden, want overleven we deze poule en worden we winnaar dan kan het een lange weg te worden naar Qatar. De regering moet scherp zijn en een pot alvast aan een kant zetten om Natio te ondersteunen met reis- en verblijfskosten waar nodig. Ook moet de regering op scherp zijn wanneer het gaat om visregelingen in verband met covid. In elk geval was het een verademing om eindelijk een Natio te zien met netjes, verzorgd, gedoseerd, tactisch en dominant voetbal. Behalve dat Suriname in economische zin veel kan meepikken van een goed presterend Natio, kunnen er straks hopelijk ook opportunity’s ontstaan voor de jongens in Natio naar grotere clubs in grotere competities.           

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: