Internationale activist belicht “zeer slechte” olie-deal van Guyana

Guyana betaalt voor alles en krijgt heel weinig terug

Melinda Janki is een internationale mensenrechten- en milieuadvocaat. Zij heeft wetgeving opgesteld om inheemse collectieve rechten in Guyana te beschermen. Ze heeft de Inheemse gemeenschap in Guyana geholpen bij het opzetten van ’s werelds weinige beschermde gebieden, die volledig eigendom zijn en gecontroleerd worden door inheemse mensen.

De activist zet zich momenteel in tegen de olie-deals, die Guyana heeft gesloten met onder andere ExxonMobil. Janki ging tijdens een lezing in op de vraag‘:Wat zal olie doen voor Guyana?’ Volgens Janki zullen de olievondsten Guyana verarmen. Volgens haar gaat hem om een zeer slechte deal. Janki ging in op de bepalingen van de Production Sharing Agreement (PSA) 2016, ondertekend tussen de overheid en de lokale dochteronderneming van ExxonMobil. Volgens Janki maakt het niet uit welke mooie dromen de overheid aan de bevolking verkoopt, de realiteit is dat de overeenkomst zelf duidelijk maakt dat Guyana geen grote delen van de enorme winsten zal krijgen en dat de werkelijke royalty minder dan 2% bedraagt. Guyana, zo betoogde ze, moet zelf de kosten betalen van olie-exploratie en productie door Esso Exploration Production Guyana Limited, Hess en Nexen in meer dan 600 blokken. Dat komt neer op 26.806 vierkante kilometer van de exclusieve economische zone van Guyana. Dat zijn kosten die kunnen oplopen tot miljarden dollars. Ze benadrukte dat bij de poging van de regering om Guyana’s olie te verkopen, Guyana US $ 900 miljoen aan kosten heeft gemaakt, die normaal worden betaald door de oliemaatschappij die de exploratie uitvoert. 

Geen limiet op de kosten

Met een specifieke verwijzing naar de clausules in bijlage C van de overeenkomst merkte ze op dat de pre-contractkosten van 1999 tot 31 december 2015 waren vastgesteld op $ 460 miljoen, een bedrag dat de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, heeft afgesproken dat Guyana zal betalen, terwijl een tweede set van pre-contractkosten van 1 januari 2016 tot 7 oktober 2016, de datum waarop de Petroleum Prospecting License werd verleend, bedraagt ​​ongeveer $ 400 miljoen. Daar houden de kosten niet op, want vanaf 8 oktober 2016 betaalt Guyana recupereerbare contractkosten voor de oliemaatschappijen “Er is geen limiet aan de periode voor het verhalen van de kosten. Geen limiet op de kosten die gemaakt kunnen worden”, zei Janki. 

Guyana betaalt voor alles

“Guyana betaalt voor pijpleidingen, putkoppen, uitrusting, offshore-platforms, terminals, directe en indirecte diensten, waaronder voertuigen, vliegtuigen, energiecentrales, huisvesting, meubilair, gemeenschaps- en recreatievoorzieningen. Guyana betaalt de juridische kosten gemaakt door Esso, Hess en Nexen – zelfs de kosten van hun interne advocaten, Guyana betaalt voor buitenlandse werknemers om naar Guyana te reizen en huizen te huren. Guyana betaalt arbeidskosten, inclusief eventuele bonussen die het management zelf besluit te betalen en Guyana betaalt zelfs voor werknemers buiten Guyana, inclusief werknemers van bedrijven die zijn aangesloten bij de oliemaatschappijen”, merkte Janki op. Zij voegde eraan toe: “Guyana betaalt voor elke slechte zakelijke beslissing en elke extravagante zakelijke beslissing.” Heeft de regering deze aardolie overeenkomst gelezen en begrepen voordat ze deze ondertekende, vroeg ze zich af voordat ze opmerkte dat zodra de oliemaatschappijen enorme kosten maken, ze 75% van die enorme kosten kunnen aftrekken van de onkosten en 50% van het resterende bedrag aan Guyana kunnen overmaken. Als de kosten groter zijn dan de inkomsten, worden ze overgedragen naar de volgende maand, enzovoort. In feite is er na de eerste maand misschien niets meer uit Guyana vanwege de kosten van de voorgaande maanden. Er is geen afrastering. Als Esso, Hess en Nexen geld uitgeven aan een droog veld, rekenen ze de kosten gewoon door aan Guyana”, benadrukte ze.

Nadelen

Voor Janki ligt een belangrijk nadeel voor Guyana in het feit dat het voor informatie afhankelijk is van deze bedrijven, met name de hoeveelheid olie in de reserves van Guyana. Het is wat Esso, de dochteronderneming van ExxonMobil, aankondigt. Olieproductie is wat Esso, Hess en Nexen zeggen dat het is. De hoeveelheid olie die Esso, Hess en Nexen redelijkerwijs nodig hebben voor de productie, is wat ze ook zeggen dat het is. Daar houden de kosten niet op, want vanaf 8 oktober 2016 betaalt Guyana recupereerbare contractkosten voor de oliemaatschappijen. “Er is geen limiet aan de periode voor het verhalen van de kosten. Geen limiet op de kosten die gemaakt kunnen worden”, zei Janki  

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: