Reproductie van Surinaams mixed-media kunstwerk ‘Grantangi’ overhandigd aan Guyanese Ministerie van Volksgezondheid

Terwijl we ons voorbereiden om Holi en Pasen op een gepaste manier te vieren, neemt de druk op de Guyanese gezondheidszorg niet af. Het aantal nieuwe besmettingen met SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 kan veroorzaken, verplicht ons meer dan ooit om de COVID-19 maatregelen zeer bewust en met respect te volgen, voor onszelf en voor anderen. Denk vooral aan de onbaatzuchtige gezondheidswerkers, die dag in dag uit voor COVID-19-patiënten werken.

Als dank voor deze hardwerkende eerstelijnswerkers, zoals verpleegsters, doctoren en alle andere gezondheidswerkers, heeft de Surinaamse kunstenaar Ray Daal het mixed media schilderij “Grantangi” gemaakt. Dit is het Sranan Tongo-woord dat zowel “Dank u” als “Alstublieft” betekent: “Dank u” voor uw harde, onbaatzuchtige werk en laat ons “alsjeblieft” onszelf en anderen beschermen en vrij houden van COVID

Dokter Ruben del Prado, voormalig directeur van UNAIDS in Guyana, overhandigde op 16 maart 2021 een reproductie van het kunstwerk “Grantangi” aan dr. Leslie Ramsammy, senior adviseur van de Minister van Volksgezondheid, in afwezigheid van de minister van Volksgezondheid, dr. Frank Anthony die op dienstreis was.

“Deze zorghelden hebben geen feest tijdens de vakantie. Dag in dag uit; dag en nacht – ze werken onvermoeibaar. Laat ons alstublieft alles doen wat we kunnen, om hun leven niet moeilijker te maken, ”zei Dr. Del Prado tijdens de presentatie van het kunstwerk aan Dr. Ramsammy.

Del Prado zei verder dat “deze gezondheidshelden, gecombineerd met de mixed media-schilderkunst, door de Surinaamse kunstenaar Ray Daal,” Grantangi, “mijn inspiratie vormden voor het lied ‘Grantangi’, geschreven en gezongen door mij. Met dit lied, voornamelijk in het Engels, met fragmenten van andere talen die in Suriname worden gesproken, Sranan Tongo Sarnami Hindi, Saramacaans, Javaans, Spaans en Nederlands, bedank ik deze geweldige mensen voor alles wat ze doen, terwijl ik iedereen roep om alsjeblieft verantwoordelijk te zijn om hun steentje bij te dragen door zichzelf en anderen te beschermen. “

Dr. Ramsammy, zelf een voormalig minister van Volksgezondheid, die jarenlang nauw heeft samengewerkt met Dr. Del Prado, en bij deze gelegenheid namens minister Anthony sprak, zei dat deze speciale erkenning aan de eerstelijnsgezondheidswerkers een prominente plaats in het ministerie zou krijgen. Namelijk bij de vooringang van het Secretariaat van de Minister,  “zodat iedereen die binnenkomt dit ziet. Het zal ook dienen als een dagelijkse herinnering aan het waardevolle werk van deze gezondheidshelden”.

Ramsammy zei verder: “Deze kleine, bescheiden gelegenheid is voor mij, voor dit Ministerie en voor de bevolking van Guyana een kans om de betekenis te benadrukken van de bijdrage van deze zorgverleners in het centrum van de vele successen van de Guyanese gezondheidssector. Ik wil deze gelegenheid ook gebruiken om er bij de globale publieke gezondheidszorgautoriteiten, zoals de VN en anderen, erop aan te dringen om de rol te erkennen die de verschillende lagen van gezondheidswerkers spelen bij het verlenen van zorg, dag-in-dag-uit, in de gezondheidscentra en de ziekenhuizen over de hele wereld, en om ze hiervoor te belonen, op een zinvolle manier.”

Dr. Ramsammy zei dat we niet genoeg hebben geleerd van de wereldwijde pandemie van 1918, en dat hij hoopt dat de wereld zal leren van COVID-19 om zich beter voor te bereiden “omdat de wereld de komende jaren zeker met meer pandemieën te maken zal krijgen. En we moeten niet zo arrogant zijn om te denken dat de volgende pas over 100 jaar komt. “

Tegen Dr. Ramsammy zei Del Prado: “Mijn dank aan u in deze moeilijke tijden voor de mensheid. En een heel, heel speciaal “dankjewel” aan u (!!) voor uw standvastige en onvermoeibare leiderschap in de volksgezondheid gedurende zoveel decennia. “

error: Kopiëren mag niet!