Leerkracht St. Ignatiusschool besmet met covid-19

Leraren moeten zich desondanks op school aanmelden

Een leerkracht van de St. Ignatiusschool (glo) aan de Nengrekopoestraat (Paramaribo) is positief getest op het coronavirus. De leraren van deze school zijn in rep en roer, daar het gebouw nog niet ontsmet is en zij zich vandaag normaal moeten aanmelden. Een deel van de leerkrachten, dat reeds is thuisquarantaine is, heeft via Whatsapp de ouders op de hoogte gesteld om hun kinderen van 15 tot en met 22 maart thuis te houden, waarna op 23 maart de gebruikelijke lessen weer worden voortgezet. De overige leerkrachten moeten zich echter wel op school aanmelden. Het betreft overigens een basisschool met meer dan 290 leerlingen.

Het assembleelid Reshma Mangre (VHP) spreekt van een zeer zorgelijke situatie. In gesprek met Dagblad Suriname wijst zij op de procedures, die scholen in acht dienen te nemen wanneer er sprake is van een covidgeval. “Bij elke covidbesmetting dient BOG ingelicht te worden, zodat ze het schoolgebouw kunnen ontsmetten. Je kan niet doen alsof er niets aan de hand is, het gaat per slot  van rekening om een ernstig virus”, geeft Mangre aan. Het verbaast haar dat ondanks 1 jaar covid-19 in Suriname, er nog steeds een taboe-attitude is op de scholen. “We kunnen niet lichtvaardig omgaan met deze situaties. We moeten altijd de juiste voorzorgsmaatregelen treffen bij covid-gevallen, anders krijgen we straks weer community spreading. En met zijn allen moeten we dat voorkomen.”

Een soortgelijke situatie deed zich ook voor op de Openbare School Alberga. Op deze school was de schoolleider besmet geraakt met het coronavirus na contact met een leerling, die al het virus had opgelopen. De schoolleider verzuimde om de leerkrachten in te lichten. De Onderwijsminister Marie Levens gaf in december 2020 te kennen dat scholen die te kampen hebben met covid-19, uit voorzorg gesloten dienen te worden, ook al gaat het om één persoon die besmet is. Daarnaast moeten collega-leerkrachten in quarantaine geplaatst worden. Dat is de gangbare procedure.

error: Kopiëren mag niet!