Suriname ziet vooralsnog geen aanleiding om te stoppen met vaccinatiecampagne

Denemarken stopt twee weken met toedienen AstraZeneca-vaccin na ernstige bijwerkingen

Denemarken is uit voorzorg tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Diverse mensen kregen na vaccinatie ernstige bijwerkingen, die verband zouden kunnen houden met het vaccin, meldt de Deense gezondheidsautoriteit. Het zou gaan om dodelijke bloedstolsels. Ook IJsland, Noorwegen en Italië hebben besloten voorlopig te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. De vaccinatiepauze in Denemarken duurt minstens twee weken. 

Suriname ziet vooralsnog geen reden om te stoppen

Gezondheidsautoriteiten van Suriname overwegen geen actie om tijdelijk even te stoppen met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: ‘Er is vooralsnog geen correlatie tussen het trombose geval en de inenting. Er is voor ons dan ook geen reden om te stoppen met de vaccinatiecampagne. Onderzoek is gaande, als er iets uit blijkt dan zullen we maatregelen nemen.’

‘De gezondheidsautoriteiten hebben uit voorzorg de vaccinatie met AstraZeneca stopgezet na een signaal van een mogelijk ernstige bijwerking in de vorm van dodelijke bloedstolsels’, meldt de Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke op Twitter. ‘Het is op dit moment niet mogelijk om te concluderen of er een verband is. We handelen vroeg, dit moet grondig worden onderzocht.’  Overigens stelt de Deense gezondheidsraad ook dat het AstraZeneca-vaccin veilig en effectief is.

Nederland ziet ook geen reden om vaccineren te stoppen

Nederland ziet nog geen reden om het vaccineren met AstraZeneca stop te zetten. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn de  trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet aan dat vaccin te linken. Eerder stopten Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten stopten de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca. Dat gebeurde nadat een ingeënte vrouw uit Oostenrijk was overleden aan een bloedstolling. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei gisteren dat het vaccin daar waarschijnlijk niet de oorzaak van was.

Het EMA stelde dat het aantal gevallen van bloedstollingen bij mensen, die het AstraZeneca-vaccin hebben gehad, niet hoger is dan bij de rest van de bevolking. Volgens de autoriteit waren er op 9 maart 22 meldingen over bloedstolsels gemeld. Wel werd bij dat vaccin vaker melding gedaan van bijwerkingen als koorts en rillingen dan bij de andere coronavaccins. Volgens Lareb gaan deze klachten na een paar dagen weer over. Ook in andere Europese landen, als Duitsland, Frankrijk en Zweden, waren er signalen dat de prik relatief meer van dit soort bijwerkingen gaf. In Duitsland leidde dat ertoe dat een deel van de mensen die de AstraZeneca-prik zou krijgen, niet kwam opdagen bij hun afspraak.

Vijf personen in Zuid-Korea overlijden na vaccinatie met AstraZeneca

De nieuwswebsite Asia Times bericht donderdag dat in Zuid-Korea de afgelopen dagen vijf personen zijn overleden nadat zij met het AstraZeneca-vaccin waren ingeënt. Maar ook daar is onduidelijk of dit een direct gevolg was van de vaccinatie. De vijf hadden al diverse onderliggende medische problemen.

PK

error: Kopiëren mag niet!