Directeur Hindori St. Vincentius Ziekenhuis: ‘Reactie VMS klinkt ietwat geringschattend’

Hindori reageert op stuk VMS over komst niertransplantatiekliniek  

De Vereniging van Medici in Suriname heeft deze week een kritisch stuk uitgebracht naar aanleiding van de komst van een niertransplantatie kliniek in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) met steun van het Nederlandse Diaspora Medisch Team. In het stuk vraagt de VMS zich publiekelijk af waarom die nieuwe kliniek is opgezet in het St. Vincentius Ziekenhuis en niet in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar als academisch ziekenhuis de tertiaire zorg thuis hoort. Ook heeft de VMS vragen over hoe een en andere door het diasporateam wordt gefinancierd.

‘In het SVZ hebben ook grote complexe operaties plaatsgevonden’

De redactie van Dagblad Suriname benaderde de directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis,  Manodj Hindori voor een reactie op het kritisch stuk van de VMS. Volgens Hindori is de VMS niet tegen niertransplantaties, ‘maar lijkt het bezwaar vooral erop gericht, dat deze niertransplantaties niet in het St. Vincentius Ziekenhuis mogen plaatsvinden, omdat dat een perifeer ziekenhuis zou zijn met beperkte mogelijkheden’. ‘Ik vind dat ietwat geringschattend klinken. In het SVZ hebben er ook grote, complexe operaties plaatsgevonden door zowel nationale als internationale operatieteams met uitstekende resultaten.’

Hindori wil niet wedijveren. ‘Naar mijn oordeel zijn de topexperts van Nederland, waaronder het hoofd van het grootste niertransplantatieprogramma van Nederland in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC), professor Frederike Bemelman, en de topniertransplantatiechirurg, Mirza Idu, bijzonder capabel om objectief te kunnen oordelen of het niertransplantatieprogramma zorgvuldig, veilig en verantwoord in het SVZ kan plaatsvinden of niet. Zij doen in het AUMC 200 niertransplantaties per jaar volgens de hoogste internationale protocollen, zij beheersen dit vakgebied als geen ander. Ik vind hun oordeel daarom essentieel. Zolang zij het sein niet op veilig groen zetten gaat er in SVZ geen enkele niertransplantatie plaatsvinden.’

‘Bij goed leiderschap ga je niet uit van wat ons verdeelt, maar van wat ons bindt’

De SVZ-directeur zegt ook blij te zijn, ‘dat het initiatief van het SVZ en het Diaspora Medical Team om een niertransplantatieprogramma te ontwikkelen gehoor heeft gevonden bij de regering’. ‘De president heeft het niertransplantatieprogramma tot nationaal niveau verheven. Hij heeft hierbij twee zaken centraal gesteld: het nationaal belang en het belang van de nierpatiënten. Alle andere belangen zijn ondergeschikt hieraan. Indachtig wat de president ons heeft gevraagd moeten wij nu leiderschap tonen. En bij goed leiderschap ga je niet uit van wat ons verdeelt, maar van wat ons bindt.’

‘We moeten praten over het nationaal niertransplantatieprogramma’

‘Ik ben ervan overtuigd, dat eenieder het beste voorheeft met de nierpatiënten en iet goeds wil presenteren aan het Surinaamse volk. Met dit nationaal belang voor ogen moeten wij zeker wel in staat zijn om alle neuzen in een richting te krijgen. Ik vind, dat wij nu niet meer over het niertransplantatieprogramma van SVZ of van AZP moeten praten, maar over het nationaal niertransplantatieprogramma. Dit is ook de geest van het getekende memorandum van overeenstemming tussen alle partijen. Er is onder andere in opgenomen, dat er een gezamenlijk overlegteam komt onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid.’

Er is volgens Hindori voldoende ruimte voor nader overleg over alle gesignaleerde knelpunten en randvoorwaarden. ‘Zolang we blijven praten met elkaar komt er vast en zeker een oplossing uit de bus. Ik ben dus erg hoopvol gestemd dat er hieruit een nationaal niertransplantatieprogramma komt waar het hele Surinaamse volk blij mee zal zijn.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: