Kandidaten Tweede Kamerverkiezingen van Surinaamse afkomst:

Jaswina Bihari-Elahi, GroenLinks kandidaat: ‘Ik ben niet op mijn mondje gevallen’

Op 15, 16 en 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Onder de vele kandidaten bevindt zich een aantal van Surinaamse afkomst. Reden genoeg voor Frank Kanhai uit Den Haag om deze kandidaten te interviewen voor zijn Facebookpagina en persoonlijk van die kandidaten te horen waarom ze zich kandidaat hebben gesteld en waar ze voor gaan, wat ze willen bereiken.

Een van zijn gasten is Jaswina Bihari-Elahi, zij vertelt Kanhai waarom zij verkiesbaar is voor de Tweede Kamerverkiezing 2021 voor GroenLinks als kandidaat nummer 38. 

Volgens de GroenLinks-website (https://www.groenlinks.nl/kandidatenlijst/jaswina-elahi) draagt Jaswina Elahi twee werelden in zich. De wetenschappelijke wereld (gepromoveerd cultuurwetenschapper) en de migrantenwereld. Ze is geboren en getogen in Den Haag en opgegroeid in de Hindoestaanse gemeenschap. Jaswina heeft een achtergrond waarin zij al heel vroeg zelfstandig moest worden en ondanks een instabiele thuissituatie toch het VWO met glans haalde, ging studeren en uiteindelijk ging promoveren. Zij weet van binnenuit wat het betekent als je uitgesloten wordt en wat het betekent als je niet het juiste netwerk hebt. 

‘Uit ervaring weet zij hoe groot de rol van onderwijs en betrokken leerkrachten en hoogleraren zijn om het leven een andere wending te geven. Als docent in het hoger onderwijs neemt zij deze ervaring mee om ook haar studenten te sterken in hun loopbaanontwikkeling, kennis en skills. Daarnaast neemt zij deze ervaring mee in haar rol als onderzoeker waarin zij onderzoek doet naar arbeidsmarktvraagstukken, armoede vraagstukken, en de versterking van de positie van kwetsbare groepen zoals migranten, arme mensen, en ouderen. In al haar werkzaamheden is er een sterke focus op veerkracht en waardigheid.’ 

In het Haagse Zuiderpark wordt ze op de Internationale Dag van de Vrouw door Kanhai geïnterviewd voor zijn Facebookpagina. 

‘Ik ben niet op mijn mondje gevallen’

Op de vraag waarom ze de Tweede Kamer in wil, antwoordt Jaswina Bihari-Elahi: ‘Het is niet zo dat ik van de ene op de andere dag besloot, ik ga de Tweede Kamer in. Ik ben wel altijd maatschappelijk actief geweest, als vrijwilligster, en later ook in mijn professie als Hoge School-docente en onderzoekster naar sociaal-maatschappelijke vraagstukken.’

‘Op een gegeven werd ik bewust van wat er speelt in de samenleving omtrent de verharding en de verrechtsing en ik was altijd  al sympathisant van GroenLinks, ik stemde GroenLinks. Op een gegeven moment dacht ik, ik word lid van GroenLinks. Zo leerde ik daar ook veel meer mensen kennen en op een moment werd mij gevraagd, waarom stel jij je niet kandidaat? Ik had er zelf nooit over nagedacht, maar omdat ik niet op mijn mondje ben gevallen, omdat ik mij altijd wel uitspreek over met name onrechtvaardige issues, en dat ook goed weet te verwoorden, dacht ik, waarom niet.’

‘Ongelooflijk, dat Surinaamse vrouwen pas vanaf 1963 mochten stemmen’

‘Het feit dat je als vrouw überhaupt al op een lijst staat, je kunt je niet voorstellen dat dat honderd jaar geleden het geval was. Vrouwenkiesrecht bestaat ook pas honderd jaar, daarvoor dus niet. Althans in westerse landen. Maar, hoe denk je dat dat in Suriname was, dat was een Nederlandse kolonie. Je gaat schrikken. Daar werd in 1963 pas vrouwenkiesrecht ingevoerd. Dat is toch ongelooflijk, dat Surinaamse vrouwen pas mochten stemmen in 1963. Als je je dat realiseert, dat zegt zoveel over onze positie als vrouw, als vrouw van kleur in de samenleving, hoe geringschattend er over ons werd gedacht, alsof we minder zijn. Ik ben wat dat betreft zo blij dat ik in deze tijd leef en we het recht hebben om te mogen stemmen en ons verkiesbaar te stellen.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: