De Molen: Stagnatie in aanvoer tarwe uit Europa voor meelproductie 

Import regionaal tarwe en meel kan zorgen voor kwaliteitsvermindering producten 

Burgers merken de afgelopen dagen, dat bijvoorbeeld de puntjes van Fernandes Bakkerijen kleiner zijn en ook qua kwaliteit minder zijn dan te doen gebruikelijk. Inmiddels heeft het bedrijf via een bekendmaking gesteld, ‘dat vanwege inconsistentie in de samenstelling van bakkersmeel vanuit onze leverancier, de kwaliteit van onze broodproducten niet voldoet aan onze standaarden. Het gevolg hiervan is dat er minder product verkrijgbaar is op de markt’.

Praktisch op hetzelfde moment heeft meelproducent De Molen in een uitgebracht persbericht laten weten, dat ‘teneinde de prijzen van basisvoeding, waaronder meelproducten, zo laag en stabiel mogelijk te houden, de regering met alle stakeholders (meelproducent De Molen, meelimporteurs en bakkerijen) continue overleg heeft gevoerd.’ Volgens het bedrijf heeft de regering op een moment besloten om alleen lokaal geproduceerd meel te subsidiëren. Maar, hierdoor – en door slecht weer in Europa – is er, aldus De Molen, ‘een kleine stagnatie in de reguliere aanvoer van onze grondstof tarwe en dientengevolge de meeldistributie ontstaan’.

Nu is met de nodige spoed regionaal tarwe en meel naar Suriname gehaald om de leveringsgarantie van brood en andere meelproducten te waarborgen. ‘Deze tijdelijke verandering in samenstelling kan bij de industriële bakkerijen voor tijdelijke kwaliteits fluctuaties zorgen.’

Doordat de importeurs niet in aanmerking zijn gekomen voor overheidssubsidie, hebben zij abrupt hun importen gestopt. Daardoor voorziet De Molen, die nu geen concurrentie meer kent, nu ook hun markt van meel. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: