Een externe, buitenlandse piloot zit aan stuurknuppel van SLM-vliegtuigen

IATA: Surinam Airways heeft 110 personeelsleden teveel in dienst

Dat het financieel gezien niet goed gaat met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is geen nieuws. Het luchtvaartbedrijf zou inmiddels een schuld hebben van zo’n US$ 100 miljoen. Het afgelopen jaar woedde intern een strijd rond de keuze tussen Boeing en Airbus voor het inhuren van een nieuw toestel en medio oktober werd om feitelijk politieke redenen de amper een jaar in dienst zijnde directeur Radjesh Radjkoemar vervangen. Men wilde een ander beleid en de schulden bleven toenemen. Radjkoemar werd door de raad van commissarissen (rvc) op non-actief gezet en zit nu thuis als adviseur van president Chandrikapersad Santokhi.

Ondanks teruggeven Boeing 777 aan Boeing moet lease betaald worden tot einde contract

Onlangs maakt de SLM bekend dat zij de Boeing 777-200ER wil teruggeven aan Boeing in de VS. Het vliegtuig staat inmiddels geparkeerd op een vliegveld in Californië. Volgens een ingewijde in de Surinaamse luchtvaartsector tegenover Dagblad Suriname was dit een totaal verkeerd besluit. Voor het toestel was een leasecontract van 18 maanden afgesloten, om vervolgens over te stappen op de Boeing 787 Dreamliner. Het leasecontract heeft onder andere een clausule, waarin staat dat bij een eerdere teruggave van een vliegtuig het leasebedrag gewoon doorbetaald moet worden tot aan het einde van het contract. ‘Al geef je hem terug, dan kun je een zustertoestel krijgen en gaat een verrekening plaatsvinden’, aldus de luchtvaartbron. Voor de lease van de Boeing 777 werd maandelijks een leasebedrag betaald van US$ 310.000 voor onder andere onderhoudskosten aan het bedrijf dat het onderhoud uitvoert, het Duitse Lufthansa.

Eigen piloten mogen nog niet plaatsnemen achter de stuurknuppel

De SLM is de enige luchtvaartmaatschappij in het land met een Etops-certificering (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards) om over de oceaan te mogen vliegen. Casas (Civil Aviation Safety Authority Suriname) heeft de certificering gegeven. Maar de SLM mag niet met eigen piloten vliegen. Een externe, buitenlandse, piloot zit aan de stuurknuppel met een SLM-piloot ernaast. Die ingehuurde piloot, via een luchtvaartuitzendbureau, wordt apart betaald. Vier externe piloten zijn bij de SLM in dienst. Die vier piloten ontvangen gezamenlijk als groep maandelijks zo tussen de US$ 40–50.000 en daar komt onder andere hun verblijf nog bij.

Voor twee SLM-Boeings wordt maandelijks US$ 210.000 en US$ 239.000 betaald via ‘brokers’. Bij leasemaatschappij DAE Capital werd een Boeing 737-700, District of Saramacca, geleased, een voormalig Air China toestel dat op 16 april 2018 in Suriname arriveerde en eind mei 2018 operationeel werd. Op 23 december 2018 arriveerde een tweede Boeing 737-700, District of Brokopondo, een voormalig Aeroméxico vliegtuig en dat wordt geleased van Aircastle. 

Boeing 777 kan meer vracht en passagiers vervoeren dan Airbus

De bron gaat ook in op de discussie in 2020 over de keuze voor Boeing en niet voor Airbus. ‘Ik ben blij met de Boeing 777 op de route Amsterdam-Paramaribo. De Boeing kan meer vracht en meer passagiers vervoeren. Ook is het brandstofverbruik minder. De KLM vliegt niet meer met een Airbus 330-300, het zijn geen rendabele machines op de route Amsterdam-Paramaribo, maar wel bijvoorbeeld op de route Amsterdam-Turkije of Amsterdam-Dubai. Met de Boeing neemt het aantal vracht en passagiers toe.’

‘Daarnaast was die A330-300 een testmachine, weinig vlieguren, maar dat betekent niet dat die goed is…. plus de configuratie van de A330-300 is full economy, terwijl de Boeing 777 ook businessclass heeft. En ook de Airbus moest een Etops-certificering krijgen, maar dat werd niet vermeld. De A330-300 namelijk heeft een twin-engine motor. Daarenboven is het onderhoud in Suriname Boeing georiënteerd, omdat de SLM met de 777-300 heeft gevlogen. Daarbovenop, Schiphol is de tweede Boeing luchthaven buiten de VS, daar zijn alle onderdelen.’

Toenmalig algemeen directeur van de SLM, Gerard Lau, werd begin juli 2019 door de raad van commissarissen (rvc) geschorst vanwege een conflict over de keuze voor aanschaf van een Airbus. De regering had al een overeenkomst getekend met Boeing voor het leasen van een Boeing 777-200ER als vervanging voor de Airbus A340-300.Vervolgens werd eind augustus Steve Silos, financieel-directeur, uit zijn functie ontheven tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders. Hij zou geweigerd hebben zijn handtekening te zetten onder overeenkomsten, die betrekking hadden op de Boeing deal. Zowel Silos als Lau stapte naar de rechter en ze kregen het gelijk aan hun zijde. Ze worden tot heden door betaald.

IATA: 110 personeelsleden bij Surinam Airways teveel

Volgens een rapport van de IATA (International Airport Transport Association) heeft de SLM van het totaal aantal werknemers van 545, 385 in dienst bij Surinam Airways. Maar, van die 385 zijn er aldus de IATA 110 teveel. In Nederland zouden nog 29 personen voor de SLM werken met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd, waarvan een deel op Schiphol. De SLM heeft in Nederland een pand voor de verkoopadministratie in Osdorp, twee reisbureaus in Rotterdam en een reisbureau en een backoffice in Amsterdam. Al deze panden zijn eigendom van de SLM. Daarnaast bezit de luchtvaartmaatschappij onroerend goed, zoals het hoofdkantoor, hotel Residence Inn, Cola Kreek en Awarradam. De vertrekhal van de J.A. Pengelluchthaven is overgedragen aan Luchthavenbeheer, maar de operationele zaken, de beheersstructuur, is nog van de SLM. De KLM betaalt afhandelingskosten aan Surair Ground Services, voor catering aan Surair Catering Services en voor schoonmaak aan Airsur Ground Services. De tax van verkochte tickets gaat naar Luchthavenbeheer. Landingsrechten betaalt de KLM ook aan Luchthavenbeheer, per landing zo’n US$ 3.800-US$ 4.000 en ongeveer eenzelfde bedrag voor de grondafhandeling.

SLM zou nooit omzetbelasting aan de Staat hebben voldaan

De SLM zou vandaag de dag zo’n US$ 100 miljoen aan schulden hebben. Daarvan zou zo’n US$ 35-40.000 schuld zijn aan de Staat voor het niet afdragen van omzetbelasting. Volgens de bron tegenover Dagblad Suriname heeft de SLM nooit omzetbelasting betaald.

Met het oog op alle uitstaande schulden, de kleine vloot en de lease van vliegtuigen bij andere luchtvaartmaatschappijen ziet de toekomst van de SLM er niet positief uit. De persoon, met jaren ervaring in de luchtvaartsector in onder andere Nederland, die met een plan kwam om het bedrijf uit het slop te trekken werd echter eind vorig jaar terzijde geschoven. ‘Ik vrees het ergste’, zegt de bron. 

Lukt het de nieuwe directeur om de SLM uit het moeras te trekken?

Het is overigens geen enkele SLM-directeur nog ooit gelukt de luchtvaartmaatschappij met ‘trusted wings’ uit haar rode cijfers te halen. De interne connectie met elkaar en met derden naar buiten voor diensten, was altijd met elkaar verweven. Mogelijk lukt het met de nieuwe directeur wel, die heeft in ieder geval geen enkele verwevenheid met mensen en connecties, de zogenoemde ‘regelarij’. Wel moet hij starten in een naar het zich laat aanzien technisch ‘failliet’ bedrijf.

PK

error: Kopiëren mag niet!