Suriname heeft CARIFORUM-Verenigd Koninkrijk Economisch Partnerschap ondertekend

Suriname voegt zich bij het VK en 13 andere CARIFORUM-staten 

Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking Albert Ramdin heeft donderdag in Paramaribo de Economic Partnership Agreement (EPA) ondertekend, in Londen gadegeslagen door de Britse minister voor Internationale Handel Ranil Jayawardena, aldus de Britse regering in een persbericht op haar website.

Eenmaal toegepast, dan zal de Economic Partnership Agreement (Economische Partnerschap Overeenkomst, EPO) belasting- en quotavrije toegang tot het Verenigd Koninkrijk (VK)  bieden. De overeenkomst omvat ook de geleidelijke liberalisering van tarieven op veel Britse exporten naar Suriname, waaronder machines, whisky en auto’s.

Overeenkomst biedt brede markttoegang voor Suriname en het VK

De EPA biedt ook royale markttoegang voor beide partijen op het gebied van dienstenhandel, en bevat bepalingen over intellectuele eigendom, aanbestedingen, concurrentie en andere moderne handelspolitieke kwesties. Dit is van belang voor de verdieping van de bilaterale handels- en investeringsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Suriname.

Minister van Internationale Handel Ranil Jayawardena zei:

‘Deze overeenkomst zal de sleutel zijn om onze welvaartsbanden te versterken en zal banen en bestaansmiddelen in beide landen ondersteunen. Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met Suriname en alle CARIFORUM-staten terwijl we doorgaan met het smeden van nauwere handels- en investeringsbanden in 2021 en daarna.’

VK waarnemend niet-ingezeten ambassadeur in Suriname Ross Denny zei:

‘We hebben een manier gevonden voor Suriname om de overeenkomst te ondertekenen, ondanks reis- en andere beperkingen in het VK en Suriname als gevolg van de Covid-19-pandemie, en dat toont de diepe betrokkenheid van beide partijen bij deze overeenkomst.’

De totale handel in goederen en diensten tussen het Verenigd Koninkrijk en Suriname bedroeg £ 19 miljoen in 2019. De export van Suriname naar het Verenigd Koninkrijk omvat ongeveer £ 270.000 aan vis en schaaldieren.

Suriname wordt de 14e CARIFORUM-staat die de CARIFORUM-UK EPA heeft ondertekend, waarmee de continuïteit voor de handel en het behoud van markttoegang tussen het Verenigd Koninkrijk en 14 CARIFORUM-staten wordt gewaarborgd, waardoor bedrijven, consumenten en investeerders essentiële zekerheid krijgen.

Caribbean Forum (CARIFORUM) is een subgroep van de Organisatie van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACP) en dient als basis voor de economische dialoog met de Europese Unie. Het werd opgericht in 1992.

error: Kopiëren mag niet!