President Santokhi opent Niertransplantatie polikliniek in St. Vincentius Ziekenhuis

‘In elke wijk moet een healthy lifestyle unit komen’

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag de officiële opening verricht van de Niertransplantatie polikliniek – NTx in het St. Vincentius Ziekenhuis, een project van het Diaspora Medisch Team-IICC (International Invasive Care).

In zijn toespraak zei president Santokhi geschrokken te zijn van de cijfers van het aantal mensen dat lijdt aan een nierziekte. ‘De oorzaken hebben we als mens zelf in de hand. We gaan investeren in preventieve zorg. In het nog te presenteren Ontwikkelingsplan van de regering staat een paragraaf over die zorg.’

Santokhi zei ook, dat in elke wijk een healthy lifestyle unit moet komen. ‘Laten we daar ambtenaren voor trainen en ze in alle wijken inzetten. Een op wijk gesneden programma. Dat zal het beleid zijn van de regering. De groep nierpatiënten vraagt om hulp, bescherming, duurzame hulp. De basisgezondheidszorg moet ook goed geregeld zijn, ook in de districten. Artsen moeten 24 uur per dag beschikbaar zijn.’ 

‘Dit is een mijlpaal. Dit kost ook geld en wie hebben wij benaderd? De diaspora gemeenschap en die is ingekomen met kapitaal om dit prachtig project te financieren. Maar, het zal nog input van onze zijde vragen. Laten we gaan werken aan onze eigen duurzame voorraad donornieren voor transplantaties.’

Na zijn toespraak kregen de aanwezigen, waaronder ook minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en Assembleevoorzitter Marinus Bee, een rondleiding door de nieuwe kliniek.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: