Econoom Biharie juicht nog niet over maatregelen

De maatregelen genomen door de regering om de koers naar beneden te krijgen, zijn voor velen een bron van nieuwe hoop. De econoom Anand Biharie is echter wat kritischer. Hij ziet de maatregelen als een deeloplossing, omdat de problemen in de economie door meer factoren dan alleen de exportsector worden veroorzaakt. “We moeten oplossingen vinden voor onze fundamentele problemen, zoals de staatskasfraude en belastingontduiking.” Biharie noemt onterechte kosten, zoals voor consultants die niet bestaan.

Een andere vraag die de econoom opwerpt, is of de koers voor de exportondernemers kostendekkend zal zijn. Is het tegen 14.29 of 16.29? De maatregel is niet duidelijk op dit gebied en Biharie vraagt zich af of de exporteurs geen nadeel zullen ondervinden. “Bovendien hebben we ook een douanekoers, die lager is dan de centrale bankkoers.” Die gelijkstelling moet nog worden uitgevoerd, merkt Biharie op. Hierdoor ziet de econoom nog enkele hobbels in de bestrijding van de financieel economische problemen van het land. “De beleidsformulering wijkt nog steeds af van de realiteit. Er zijn nog steeds diverse uitdagingen, waar geschikte maatregelen nog op zich laten wachten.” 

Biharie had in 2011 een prognose gedaan voor de koersontwikkeling van 2016,  die bleek te kloppen. Daar bleef het niet bij. In 2017 volgde een volgende voorspelling voor 2020/21, die eveneens correct bleek, stelt de econoom vast. In 2020 heeft hij ook een voorspelling gedaan en als Biharie voor de derde maal gelijk krijgt, dan merkt hij op dat het er niet rooskleurig uitziet voor ons land.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: