Soedeshchand Jairam heeft begrip voor noodzakelijke CBvS-maatregelen

De gevreesde 30% valutawissel-maatregel voor de exporteurs is per 1 maart ingegaan. Alhoewel het bedrijfsleven dit als belastend beschouwt in plaats van verlichtend, is de macro-econoom tevens landbouwkundige Soedeshchand Jairam van mening dat in een crisissituatie er offers gebracht moeten worden om Suriname op rails te brengen. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat dit uiteraard het liefst met de kanttekeningen van de stakeholders gebeurt, zodat er een win-winsituatie ontstaat. Jairam gaat er niet van uit dat de regering willens en wetens de export in gevaar wil brengen; het zijn tijdelijke maatregelen die bedoeld zijn om een positief effect teweeg te brengen op het koersenfront. “Als het een losstaande maatregel zou zijn, had ik mijn bedenkingen, maar het gaat om een pakket van maatregelen, die wel de potentie hebben om de koers te stabiliseren”, aldus Jairam.

Veaps heeft onlangs laten weten dat ze niet ingenomen is met de valuta-stabilisatie-maatregel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de exportopbrengst voor 30% in te wisselen tegen een lagere koers. De bandbreedtekoers (SRD 14,29 – SRD 16,30) is namelijk lager dan de straatkoers (rond de SRD 18), waardoor de exporteurs voor elke USD minder SRD’s ontvangen. Voor Veaps is dit een oneerlijke maatregel, die de exporteurs benadelen. Wat ook erbij komt kijken, is dat de marges bij de export van verse groente en fruit reeds laag zijn. Met de CBvS-maatregel wordt er dus extra belasting geheven op de winst van de exporteur. Veaps vindt dat de overheid juist voorwaarden moet creëren om de export te bevorderen: hoe meer export er plaatsvindt, hoe meer valuta het land binnenkomt.

Ook de PVP-leider, Roy Bhikharie, vindt het een kwalijke zaak dat CBvS ondanks de hevige kritiek vanuit het bedrijfsleven toch de eigen koers bewandelt. De CBvS-topper William Orie stelt dat wereldwijd de importen gefinancierd worden uit de exportopbrengsten. Waarom zou Suriname dan een uitzondering moeten zijn? Bhikharie typeert dit als ezels met paarden vergelijken, daar andere landen drijven op onder andere een sterke munteenheid, gedegen productiebeleid en vertrouwen vanuit de politiek. De VES-topper Winston Ramautarsing noemde dit eerder een oneigenlijke exportbelasting, die ervoor zal zorgen dat er geen export van groente, rijst enz. zal plaatsvinden, daar de winstgevendheid sterk zal inboeten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: