Ondanks controles en wetgeving nog steeds auto’s met te donkere ruiten op de weg

Al zeker sinds 2011 controleert het Korps Politie Suriname op getinte ruiten van auto’s. Maar vandaag de dag rijden nog steeds auto’s rond met te donkere en bij wet verboden ruiten. Getinte ruiten roepen al jaren discussies op in de samenleving over de vraag waarom mensen auto’s willen met getinte ruiten. Veel mensen stellen dat het geen prettig gevoel geeft wanneer zij een auto zien rijden met donkere ruiten: men weet immers niet wie er in die auto zit of zitten. Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zei 12 juli 2018 aan Dagblad Suriname dat het simpelweg opvoeren van de controle op voertuigen met getinte ruiten door de politie, geen garantie biedt dat criminaliteit wordt uitgebannen. ‘Ik voel mij juist veiliger met donkergetinte autoruiten’, zei de politicus destijds. 

Om redenen van veiligheid kunnen de president, vicepresident, ministers, assembleeleden en leden van het Openbaar Ministerie wel ontheffing voor getinte ruiten krijgen. Maar, is dat werkelijk nodig? Immers, bijvoorbeeld de president en vicepresident verplaatsen zich altijd met de nodige volgauto’s. Daarenboven vragen mensen zich af wat assembleeleden zo bijzonder maakt, dat ook zij mogen rijden in een auto met getinte ruiten. ‘Als volksvertegenwoordiger moeten wij vaak moeilijke en gevoelige zaken naar voren brengen, die vaak ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Wij praten over de drugscriminaliteit in het parlement, dan schop je tegen een aantal schenen. Als een parlementariër op een legale wijze dan zou willen rondrijden in een auto met getinte ruiten, dan wil ik best wel gebruikmaken van de mogelijkheid die de wet mij biedt’, aldus de politicus in Dagblad Suriname van 12 juli 2018.

Een ontheffing kan verleend worden om gezondheids- of om veiligheidsredenen. In het Rijbesluit van 1957 zijn de volgende bepalingen vastgelegd:

1. De voorruiten van motorrijtuigen op meer dan 3 wielen (waaronder auto’s vallen) dienen tenminste 75% van het zichtbare licht door te laten. 

2. De zijruiten van de voorportieren van motorrijtuigen op meer dan 3 wielen dienen tenminste 70% van het zichtbare licht door te laten.

3. De zijruiten van de achterportieren van motorrijtuigen op meer dan 3 wielen dienen tenminste 35% van het zichtbare licht door te laten.

4. De achterruiten van motorrijtuigen op meer dan 3 wielen dienen tenminste 35% van het zichtbare licht door te laten.

Aan de bovenzijde van de vooruit mag overigens wel een balk van maximaal 20 centimeter breed met een tintwaarde van 5% worden aangebracht, om te voorkomen dat de bestuurder door de zon wordt verblind. De minister van Justitie en Politie is de enige autoriteit die wettelijk bevoegd is ontheffing te verlenen voor donkere ruiten. Begin februari 2020 werd bekend dat de politie in het kader van ‘Operatie Alpha’ in het verkeer onder andere extra ging surveilleren en controleren op zaken als te donkere ruiten. Inmiddels zijn we een jaar verder en nog steeds rijden er auto’s op de weg met te donkere ruiten. De burger heeft niet het idee dat de politie daar extra op controleert. Het Korps Politie Suriname was niet bereikbaar voor een reactie.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: