Bouterse: “Hebben jullie het moeilijk? Dan hebben jullie toch niet slim gestemd”

Ondanks een verbod op samenscholing en de afschaffing van de 25 februari als nationale vrije dag, heeft dat de exponenten van de Nationale Democratische Partij (NDP) en hun aanhangers donderdag niet weerhouden om toch in een feestelijke sfeer kransen te leggen op het Revoplein. Onder de aanwezigen die als eerste een krans legde, was ex-president en NDP-voorzitter tevens leider van de revolutie, Desi Bouterse. Na hem volgden enkele leden van de groep van zestien en enkele andere exponenten van de paarse partij, waaronder Ashwin Adhin en Ann Sadi. De kranslegging was in het kader van 41 jaar herdenking van de ‘Revodag’. In zijn toespraak hield de ex-legerleider de aanwezigen voor dat ‘we eigenlijk medelijden moeten hebben met een paar van de zielige mensen die deze dag willen weghalen’.  Uiteindelijk blijft het volgens hem een vaststaand feit dat de staatsgreep van 25 februari 1980 een belangrijk deel is van de Surinaamse geschiedenis. Naar zijn zeggen wordt er alles aan gedaan om de NDP te breken. “Laat haters haten, maakt u zich rustig klaar, wees eerlijk en kritisch in de discussies”, zei Bouterse.

Samenscholingsverbod overschreden

Opvallend genoeg werd het samenscholingsverbod van maximaal 10 personen in een groep door een ieder die aanwezig was, overtreden. (foto: Regilio Derby)

Opvallend genoeg werd het samenscholingsverbod van maximaal 10 personen in een groep door een ieder die aanwezig was, overtreden. Bouterse stond ook stil bij de moeilijke omstandigheden waarmee de Surinamer tegenwoordig moet overleven. Zo stelde hij dat tijdens zijn regeerperiode er alles aan werd gedaan om de brandstofprijs beneden de SRD 7 te houden voor een liter, terwijl vandaag de dag hiervoor boven de SRD 12 voor een liter moet worden neergeteld. Volgens Bouterse is het opvallend dat de brandstofprijs na elke lockdown stijgt. “Ala sani e kon diri. Den sma habi eng moeilijk. Die mensen hebben het heel moeilijk”, legde hij uit. De NDP-leider stelde zijn aanhang meerdere malen de vraag: ‘Hebben jullie het moeilijk?’. Toen het antwoord vanuit het publiek ‘ja’ bleek te zijn, was het antwoord van Bouterse: ‘Dan hebben jullie toch niet slim gestemd’. Het leek wel even erop alsof Bouterse het volk uitlachte voor de keus die zij heeft gemaakt op 25 mei 2020 om de VHP  in het machtscentrum te helpen en juist de NDP naar huis te sturen.

Vandaag verdere behandeling verzetzaak Bouterse

Leider van de revolutie, Desi Bouterse, heeft als eerste een krans gelegd. Vandaag moet hij voor de Krijgsraad verschijnen in de verzetzaak in het 8 decemberstrafproces. (foto: Regilio Derby)

Bouterse is in 2019 veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de moord van 15 tegenstanders van het militair bewind op 8 december 1982. Hij heeft hiertegen al geruime tijd verstek aangetekend bij de Krijgsraad. Deze zaak wordt vandaag om 9.00 uur verder behandeld door de militaire rechtbank. Het is de bedoeling dat het Openbaar Ministerie vandaag ingaat op de eerder opgeworpen excepties van de raadsman van Bouterse. Ondanks deze veroordeling blijft Bouterse geliefd onder zijn aanhangers. Dat is ook bij al de afgelopen verkiezingen te zien geweest in het aantal stemmen die hij wist binnen te halen.

25 februari voor tweede keer geschrapt

NDP-ondervoorzitter Ashwin Adhin, die als ex-vicepresident verdacht wordt van valsheid in geschrifte, verduistering en vernieling van media-apparatuur toebehorende aan de Staat Suriname, was ook aanwezig. (foto: Regilio Derby)

Voor de tweede keer is 25 februari geschrapt van de lijst van nationale dagen. Eerder was het de toenmalige president Ronald Venetiaan die vond dat een staatsgreep niet kan worden verheven tot nationale vrije dag. Bouterse legt zoals gebruikelijk in de nacht van 24 op 25 februari een krans bij het Monument van de Revolutie. Door de avondklok werd de ceremonie verschoven naar donderdag om 12.00 uur. De ‘revolutionairen’ zijn er echter toch vast van overtuigd dat de coup het land veel goeds heeft gebracht.

error: Kopiëren mag niet!