Hartverscheurend afscheid van omgekomen neven Chinkoe

De uitvaartdienst van Rayen Chinkoe (16) en Sherwien Chinkoe (17), de twee neven die op 21 februari middels verdrinking te Braamspunt zijn omgekomen, is dramatisch verlopen.  Familieleden, vrienden en kennissen kwamen woensdag afscheid nemen van de twee tieners die in de bloei van hun leven zijn weggerukt. Beide jongens zijn op dezelfde dag gecremeerd. De covid-19 maatregelen werden zoveel als mogelijk opgevolgd. Hier en daar lukte dat vanwege de emotionele toestand niet altijd. Voor de familie is dit een zware klap. Tranen stromen over de wangen op het moment de twee jongens in de kisten worden gezien. “Mijn kind heeft me gelaten en is weggegaan”, zegt een emotionele moeder van Sherwien. Ook voor de emotionele moeder van Rayen is dit zwaar. “Rayen, je hebt niet eens aan mama gedacht en dan ben je zo weggegaan. Rayen, op jouw kon ik altijd rekenen”, zei zij huilend in het Sarnami. Zij worden hierbij getroost en vastgehouden door aanwezige familieleden. Niet lang hierna wordt uiteindelijk tijd om de kisten vanuit de aula te verplaatsen. De aanwezige heren tilden de kisten en dragen deze naar de lijkenwagen van Uitvaartverzorging M.J. Poese. De rest van de familie liep rustig achter hen aan.

Door emoties moeilijk aan covid-regels te houden

Ondertussen wordt het lijkenstoet thuis opgewacht en komen er steeds meer mensen erbij. Het moment de kisten uit het lijkenwagen worden getild, raakten de emoties van veel meer mensen los. Het samenscholingsverbod van maximaal 50 personen bij begrafenissen bleek  langzamerhand te zijn overschreven. Niet lang daarna vroeg de pandit de mensen om mee te doen met het hindoegebed voor de overledenen. De pandit drukt de mensen op het hart om op locatie afscheid van de overledenen te nemen en hierna direct naar huis te gaan. Dit in verband met het samenscholingsverbod door het Coronavirus. “Maximaal zijn 50 personen toegestaan bij begrafenissen. Als u hier kijkt is het al meer dan dat. Het is heel gevaarlijk en buiten de regels om. Dus daarom verzoek ik u om ook plaats te maken voor de mensen die op straat staan en ook afscheid willen nemen”, aldus de pandit aan de aanwezigen. De geestelijke drukte de mensen op het hart om geen schuldige te zoeken voor de reden van overlijden.

Dc Radjab: ‘Niemand komt op de wereld om te blijven’

Eén van de aanwezigen was de districtscommissaris van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab. De burgervader zei in zijn toespraak ‘dat niemand in deze wereld komt om altijd te blijven’. “Eenieder zal een dagje precies zo beurtelings moeten gaan. De ene wordt begraven, terwijl de andere zal worden gecremeerd”, stelde de dc. Radjab voerde verder aan dat het daarom niet nodig is om alleen te focussen op aardse goederen en hebzucht. “Laten we een beetje gaan voor het fatsoenlijk leven. Help je medemens. Als iemand een probleem heeft, help ze”, aldus de burgervader die ook zijn condoleances overbracht. Aan het eind van de dag werden de ontzielde lichamen van de twee jongens op het crematieoord volgens de hindoerituelen gecremeerd.

error: Kopiëren mag niet!