Binda: ‘Tijd om binnenhalen van investeerders aan private sector over te laten’

Tijdens de behandeling vrijdagmiddag van de kwestie New Surfin NV, nadat een interpellatievoorstel van de coalitie daartoe was aangenomen, zei het VHP-Assembleelid Sham Binda dat het tijd is om het binnenhalen van investeerders over te laten aan de private sector. ‘De regering moet zich bezig gaan houden met het creëren van de randvoorwaarden, omdat de lijdensweg te groot is en het moet vereenvoudigd worden, het bedrijfsleven moet gemobiliseerd worden.’

De politicus vroeg zich af of er al een rekening was geopend voor New Surfin en waar. ‘Indien er reeds een bankrekening geopend is, mogen Surinaamse nv’s dan ook rekenen op eenzelfde behandeling, aangezien het heel lang kan duren om een rekening te openen. Dat geldt voor zowel voor een persoonlijke- als een bedrijfsrekening. De due diligence regeling die de banken vragen is haast onmogelijk en ik heb het zelf mogen ervaren.’

Binda wil ook van de regering vernemen of er ‘reeds potentiële investeerders waren, zo ja, wie waren dat, hoe groot was het geïnvesteerde bedrag, en ging het hier om een investeerder of een financier? In het geval dat het om een financier ging, hoe zag de deal eruit? Zijn er eventuele staatsgaranties gevraagd? Van waar komt het maatschappelijk kapitaal eigenlijk? Wie is de bankier?’

Het VHP-Assembleelid was kritisch in zijn vragen over New Surfin, maar ook over de opzet van een nieuwe Staats nv. ‘Wie zullen daarin zitting nemen, misschien mogen we een tipje van de sluier zien. Wat gaat de rol zijn, als er een nieuwe Staats nv komt, van organen die wij kennen als de IDCS (Investment & Development Corporation Suriname NV), de NOB (Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V.), Investsur en de Centrale Bank van Suriname en de commerciële banken.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: