“Wij lopen al 8 maanden achter”

Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisatie (CLO), blijft erbij dat president Chandrikapersad Santokhi zich moet houden aan de eerder gemaakte afspraken tussen de vakcentrale en de toenmalige regering van Desi Bouterse. Voor Hooghart bestaat loonaanpassing uit het huidige loon vermeerderd met de terugwerkende kracht (twk) en daarop 25% salarisverhoging. “Ik heb een afspraak met de regering dat ze ons dat geld moet geven en we moeten ook die 25% salarisverhoging krijgen. Wij lopen al 8 maanden achter”, zei Hooghart dinsdag op een persconferentie. De CLO-voorman heeft hierover recent een gesprek gehad met het staatshoofd en weer het standpunt van de vakcentrale benadrukt. Volgens de vakbondsleider is niemand geïnteresseerd in de cijfers, die steeds door regeringsautoriteiten worden gepresenteerd over de slechte situatie van staatsfinanciën. “Wat de mensen willen horen, is dat het weer goed zal gaan met het land. Voordat jullie het land overnamen, wisten jullie dat het slecht ging. Nu moeten jullie acties ondernemen en niet steen en been blijven klagen of cijfers presenteren”, aldus Hooghart, die stelt nog steeds bereid te zijn om te onderhandelen.

Zwaar achteruit door stopzetting uitbetaling twk

Hooghart is er vooral niet over te spreken dat de regering in juli 2020 de betaling met terugwerkende kracht (twk), die de ambtenaren voorheen kregen, heeft stopgezet. Wat hem vooral stoort, is dat aan de andere kant prijzen van goederen en diensten juist vanaf deze periode de pan zijn uitgevlogen, terwijl de mensen los van een zwaar gedevalueerd salaris, nog minder zijn gaan ontvangen. Hij illustreerde met een voorbeeld van een interieurverzorgster, die bijvoorbeeld SRD 2.500 ontvangt, dan een twk kreeg van SRD 625. In zo een dure tijd kan volgens hem daarom geen enkel cent gemist worden. De CLO-voorzitter keurt vooral het besluit van de regering af om personen, die op het laatste moment door de vorige regering in dienst zijn genomen, af te vloeien. Naar zijn zeggen gaat hem om mensen, die ook een gezin te verzorgen hebben. Hij stelde erbij dat een aantal ambtenaren die tot deze groep behoort, last heeft van seksueel molest op de werkvloer. Hierover heeft Hooghart ook gesproken met president Santokhi.

Regering wilt loonronde

Eerder hebben de president en Financiënminister Armand Achaibersing aangegeven dat zij gaan voor een algemene loonronde voor personen in overheidsdienst. Echter, de onderhandelingsfase daaromtrent is nog niet afgerond. Daarover blijkt te worden onderhandeld met de actiegroep van de CLO, onder leiding van Michael Miskin. De regering heeft eerder de Sociaal Economische Raad gevraagd advies uit te brengen over de hoogte van de loonronde zonder dat de economie oververhit raakt door te veel geld in omloop te brengen. De eis van Hooghart is echter in het verlengde van de herwaardering van de onderwijsgevenden enkele jaren terug.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: