Drama Braamspunt vraagt om maatregelen

“We gaan daar zeker borden plaatsen”

Het voorval, waarbij twee jonge landgenoten tragisch het leven hebben verloren te Braamspunt, heeft niet alleen voor een schokgolf gezorgd, ook rijst bij velen de vraag hoe dit kan worden voorkomen in de toekomst. Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname noemt het gebeuren heel triest. Zij is bijna iedere week op Braamspunt, maar op die donkere dag was haar team niet aanwezig. “Wij raden zwemmen altijd af. Er zijn hele enge onderstromen. Ik heb een hele waarschuwing hierover geschreven, bestemd voor de mensen die met ons meekomen”, reageert Pool. Bioloog, milieuactivist en oprichter van Probios, Erlan Sleur, klinkt aangeslagen. Hij was namelijk wel op Braamspunt, maar heeft het drama niet zien voltrekken. “Zeer ernstig”, is zijn eerste reactie. “Het gebeurde op een punt, waar het water een beetje rustig is.” Sleur vervolgt dat aan de andere kant de golven vreselijk zwaar zijn. “Je hebt een zware stroming daar, de Guyana current.” De bioloog verduidelijkt dat waar een rustige stroming en een zware stroming bij elkaar komen, er ‘wervels’ in het water kunnen ontstaan. “Als zwemmer maak je hiertegen weinig kans. Je wordt alle kanten meegezogen.” Voor Sleur is het daarom onbegrijpelijk dat waarschuwingsborden op het strand ontbreken. “Gezien bepaalde ervaringen in het gebied is het onbegrijpelijk dat er nooit borden zijn geplaatst om mensen te waarschuwen, vooral bij het punt om er te zwemmen.” Sleur benadrukt nogmaals dat het water er rustig uit kan zien, maar door de samenvoeging met ruw water kunnen de draaikolken verraderlijk zijn. “Het is triest dat deze twee jongens zijn overleden.” Sleur vindt het wel vreemd dat de jongens in het water waren. Hij doet een beroep op ouders om goed op te letten. Ook merkt hij op dat de overheid al veel eerder waarschuwingsborden had moeten plaatsen, zodat het gevaar van de sterke stromingen en de draaikolken bekend is. “Nog geen twee weken geleden kwam een bootsman daar in het gebied in het water terecht”, merkt Sleur op. 

LBB

Hesdey Esajas, hoofd Lands Bosbeheer (LBB) en beheerder van Braamspunt laat in zijn reactie ook weten dat bezoekers van Braamspunt zich bewust moeten zijn van de sterke stromingen. Bovendien mag men niet vergeten dat het gevaar bestaat om door de rog (sparimakka) aangevallen te worden. Esajas licht toe dat er momenteel voorbereidingen zijn om aan de bebording van het gebied te werken. “Het plaatsen van borden moet aangepakt worden”, zegt hij. 

Districtscommissaris Radjab

De districtscommissaris (dc) van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, zegt dat Commewijne in rouw is gedompeld. Hij wijst op de zandafgravingen van enkele jaren geleden. “Op den duur wordt het een put.” De dc heeft de familie thuis bezocht. Het drama is voor een van de moeders nog eens een extra klap, omdat niet lang terug haar man werd aangereden en overleed. “Dat is heel zwaar”, zucht de dc. De andere moeder had 2 kinderen en heeft een zoon verloren. “We moeten als mens werken aan preventie en de bewustwording vergroten. We gaan daar zeker borden plaatsen”, besluit de dc. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: