Publiekslieveling van de Paramaribo Zoo reuzenotter Terry is overleden

Wie kent hem niet? Die leuke vrolijke reuzenotter Terry in de Paramaribo Zoo. Terry, die vaak was te zien al spelend met een bal en daarmee bezoekers uitdaagde.  Maar, de dierentuin meldt dinsdagavond op social media: ‘Helaas is onze reuzenotter Terry vandaag overleden. Een darmperforatie is hem fataal geworden. Maar liefst veertien jaar woonde Terry bij ons. Wat zullen we hem missen!’

Terry’s biotoop, een natuurlijke woonomgeving waarin de otter beter kon gedijen, werd eind september 2013 officieel door de reuzenotter in gebruik genomen. Terry was toen nog de enige reuzenotter in de dierentuin. Hij werd in 2013 geleden gered nabij de Saramaccarivier toen daar een machine bezig bij het water. Hij was nog een puppie. Later kreeg hij met de komst van Bella een speelmaatje. Ze waren de publiekslievelingen van de dierentuin.

Begin juli vorig jaar schreef de Paramaribo Zoo op zijn Facebookpagina: ‘Suriname is een van de laatste toevluchtsoorden voor de reuzenotter, waarvan er naar schatting wereldwijd nog maar 5.000 van zijn (https://www.iucnredlist.org/fr/species/18711/21938411). Helaas voor de reuzenotter zit de bodem van Suriname vol goud. Vandaag wordt het voortbestaan van de soort zwaar bedreigd door legale en illegale goudwinning. Het kwik dat gebruikt wordt om goud te versmelten is bijzonder giftig. Het komt in grote hoeveelheden in de waterlopen en rivieren terecht. Zo raken ecosystemen op het land en in het water verontreinigd. Het giftige metaal hoopt zich op in het vlees van de vissen die de reuzenotter dagelijks eet. Als belangrijkste roofdier van complexe waterlopen is de reuzenotter essentieel voor het volledige ecosysteem.’

PK

error: Kopiëren mag niet!