Regel dat nieuwe leerkrachten 3 maanden geen salaris ontvangen aan vernieuwing toe

Het blijkt dat beginnende leerkrachten over de eerste 3 maanden niet worden uitbetaald. Hiertegen merken de leerkrachten op dat zij in de problemen komen, omdat er ook vaste lasten zijn die zij moeten betalen. Het woon-werkverkeer speelt ook een rol, omdat dit niet gratis is. “Het is mij niet bekend waarom deze regel er is”, zegt een leerkracht. Een andere leerkracht merkt ook op dat zij niet zo blij is met deze regel. “Want als je geen andere bron van inkomsten hebt of alleenstaand bent, dan moet je wel 3 maanden zien te overbruggen. En hoe doe je met eten en drinken of met je kinderen? Wanneer je direct verdient, is het leven een stuk dragelijker”, merkt zij tegenover Dagblad Suriname op. De leerkracht kan niet begrijpen waarom het 3 maanden duurt voordat men in het systeem wordt opgenomen. “Dat kan toch veel sneller?”, vraagt ze retorisch. “Als je als leerkracht zou weten wanneer je mag beginnen, dan zou je nog kunnen sparen voor die periode.” De leerkracht heeft zij als parttimer zelfs een fase gekend, waarbij zij elk jaar weer uit het systeem werd gehaald, waardoor steeds ‘de 3-maandenregel’ op haar van toepassing was. Een andere leerkracht meldt dat deze regeling voor haar niet heeft gegolden, maar is er wel van op de hoogte dat het bij anderen wel gebeurt. “Ik werd vanaf het begin maandelijks betaald.”

De directeur van het Algemeen Vormend Onderwijs, Yuro Dipotaroeno, reageert op de regeling voor beginnende leerkrachten die voltijds werken en zegt geen voorstander hiervan te zijn. “Het schijnt een administratief probleem te zijn, wij zijn bezig het in kaart te brengen.” Het proces moet volgens de directeur transparant gemaakt worden, “waardoor we dit euvel tot het verleden kunnen laten behoren”. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: