VHP-Assembleelid Madsaleh waarschuwt: ‘Bigi Pan dreigt droog te vallen’

Het VHP-assembleelid Stephen Madsaleh gaat in De Nationale Assemblee een door hem geconstateerd serieus probleem in het Bigi Pan-gebied aan de orde stellen. Inmiddels heeft hij ook contact gezocht met minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. De politicus heeft afgelopen week met enkele ressortraadsleden een oriëntatiebezoek aan het gebied gebracht. Daar zag hij een aantal acute problemen, die volgens hem snel aangepakt moeten worden. ‘Vooral de sleuven, vanwaar het water wegstroomt naar de oceaan. Als dat niet spoedig aangepakt wordt, valt het gebied binnenkort helemaal droog. Om dat te voorkomen, moet dit probleem acuut aangepakt worden’, aldus het assembleelid in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

‘Na mijn oriëntatiebezoek heb ik dit probleem gelijk aangekaart bij de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed. Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer, is de eerste verantwoordelijke voor Bigi Pan, maar als het gaat om onderhoud denk ik dat dat in handen ligt van het ministerie van Openbare Werken.’ Madsaleh legt uit dat ‘jaren geleden een dam gebouwd is bij de grens tussen het Bigi Pan-gebied en de oceaan’. ‘Deze dam is in de afgelopen jaren, rond het garnalenseizoen, steeds doorgestoken door vissers om zodoende hun garnalenvangst te vergemakkelijken. Het gebied verliest hierdoor sneller grote hoeveelheden water, terwijl de vissers de mening zijn toegedaan dat deze actie resulteert in aanvoer van nieuwe larven, die in het mangrove ecosysteem kunnen groeien tot volwassen garnalen.’ Het probleem van het doorsteken van de dam is een zich al jaren voortslepend probleem, waarvoor maar geen oplossing lijkt te komen. Met regelmaat werd hierover aan de bel getrokken, maar nog steeds lijken vissers ongehinderd wegen te zoeken om de vangst van onder andere garnalen te vergemakkelijken.

VHP-assembleelid Stephen Madsaleh

Een enkele keer zijn vissers aangehouden, zoals eind mei 2018. Toen werden vissers door de politie van Nickerie aangehouden, omdat zij zich niet hadden gehouden aan de vergunningsvoorwaarden die gelden in Bigi Pan. De gevangen garnalen werden in beslag genomen en geschonken aan kindertehuizen. ‘De vissers steken de oever door en plaatsen de fuiken bij de opening. Hierdoor worden ook de kleine garnalen gevangen’, aldus de politie destijds.

PK

error: Kopiëren mag niet!