Inheemsen willen meer informatie over covid

De inheemse activist Audrey Christiaan vindt dat grote delen van de inheemsen niet goed zijn geïnformeerd over de covid-19 situatie. Het blijkt vanuit het ministerie dat de inheemsen, naast ouderen, tot de risicogroepen behoren. Christiaan zegt dat de gemeenschap hiervan onder de indruk is. “Het heeft voor een schok gezorgd. De informatievoorziening is niet optimaal. Er zijn constant updates.” En in de inheemse gemeenschap loopt men hierdoor achter. Ook over het type vaccin is het onduidelijk welk vaccin voor de inheemsen gebruikt zal worden. Christiaan wijst ook op de nieuwe varianten van het virus, die opduiken in de wereld en de maatregelen die moeten worden genomen om de inheemsen in Suriname hiertegen te beschermen. “Want de amazone-variant blijkt gevaarlijk. De mensen weten ook niet wat het vaccin precies betekent. Ik heb niet gemerkt dat de juiste informatie de mensen in de dorpen heeft bereikt.” Informatie in verschillende talen zou goed zijn. De activist wijst erop dat de mensen aangespoord moeten worden om hun afweersysteem te versterken. Samenwerking met LVV is nodig, zodat de mensen hun voedingspatroon kunnen aanpassen. Christiaan ziet hier een rol voor het ministerie van LVV. Een speciale commissie zou kunnen inspelen op deze situatie om na te gaan hoe de juiste strategie gevolgd zou moeten worden tot in de dorpen. De mensen weten nu niet waar ze naar toe kunnen bellen als ze met vragen zitten. “En juist dat is belangrijk. Door het ontbreken van correcte informatie ontwikkelen de mensen hun eigen denkwijze.” Bezoeken naar de dorpen zijn nodig, omdat via social media niet iedereen bereikt kan worden.

Vids

Niet alleen Christiaan, ook de voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (Vids), Theo Jubitana, benadrukt dat de communicatie met inheemse gemeenschap verbetering behoeft. “De inheemsen blijken tot de risicogroep te behoren, omdat in andere Zuid-Amerikaanse landen deze groep gevoelig blijkt voor het coronavirus, heeft het ministerie toegelicht.” In het binnenland is er 1 op 1 voorlichting nodig. Door niet optimale internetverbindingen en televisieontvangst, is dit nodig. Een commissie die de vertaalslag weet te maken, vindt Jubitana ideaal. “Mensen zijn huiverig voor het vaccin, omdat er geen informatie is over de bijwerkingen.” Door de verschillende vaccins die het land betrekt, ontstaat ook de vraag welk vaccin voor de inheemsen bestemd zal zijn. Jubitana licht toe dat informatie hierover nodig is. 

RB

error: Kopiëren mag niet!