Vandaag grand opening hoofdkantoor Sur-Cad te Lelydorp

Vandaag is de grand opening van het hoofdkantoor van Sur-Cad te Lelydorp. Sur-Cad biedt pré-hospitale diensten aan en streeft naar kwalitatief hoogwaardige ambulancezorg op afroep en bij evenementen. Roël Brug, directeur van Suriname Centrale Ambulancedienst (Sur-Cad), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat Sur-Cad reeds 5 jaren actief is. “Iets nieuws opzetten, vergt veel tijd en je krijgt met kinderziektes te maken. Stap voor stap hebben wij dat aangepakt. Vijf jaren geleden waren we gestart met 6 voertuigen en wij hebben dat uitgebreid naar 24. Elk voertuig dat uitrijdt, wordt bij binnenkomst niet meteen ingezet voor een andere locatie; het wordt eerst schoongemaakt en wordt een ander voertuig ter beschikking gesteld”, licht Brug toe.

In het afgelopen jaar is er geëvalueerd met de Command Center en AZP, waaruit het verzoek naar voren kwam dat Sur-Cad vanuit Wanica opereert. “Dat zien wij als een stukje decentralisatie, dus hebben wij toen invulling gegeven aan dat verzoek. In 2019 zijn we gestart om het hoofdkantoor te vestigen in Wanica.” In het kader van decentralisatie werkt Sur-Cad ernaar om ook op meerdere locaties een unit op te zetten. Zo krijgt Paramaribo Noord ook een ambulancedienst om te voldoen aan de internationale normen om binnen 15 minuten op de plek des onheils te arriveren. Volgens Brug lukt dat echter niet altijd. “Het verkeer werkt niet altijd mee en wat je ook krijgt, is dat niet alle wegen voorkomen op je gps.”

Daarom maakt Sur-Cad gebruik van één op afgestemd software om de ambulancediensten zo efficiënt mogelijk te decentraliseren in overleg met de overheid. Brug voert aan dat Sur-Cad goede afspraken heeft gemaakt met de politie en de ambulancedienst van AZP, waardoor Sur-Cad wordt ingezet voor verkeersongevallen in voornamelijk Wanica, Para en Brokopondo. “Op niet al te lang termijn zal er een unit geopend worden in het noorden ter hoogte van de Bonistraat, die zich specifiek bezig zal houden met klinisch transport. De klinische transporten hebben betrekking op situaties, waarbij mensen zich thuis onwel voelen en een ambulance nodig hebben. Daarbij is ons alarmnummer 117.”

“Betreft het een verkeersongeval, dan dient men 115 te contacten in plaats van 117”, voegt Brug daaraan toe. Dan wordt de dichtstbijzijnde ambulancedienst ingeschakeld. De kosten van Sur-Cad ten behoeve van klinische transporten alsook die van verkeersongevallen worden achteraf, eventueel na onderzoek van de politie, gedeclareerd bij de assurantiemaatschappijen. Voor klinische transporten geldt dat bij de afhandeling de betaling dient plaats te vinden. “De prijzen verschillen per gebied. Vanuit Latour naar AZP bijvoorbeeld bedragen de kosten tussen de SRD 650 en SRD 750 voor klinische transporten.” Naar zeggen van Brug is Sur-Cad de enige particuliere ambulancedienst die 1×24 uur opereert in tegenstelling tot de ambulancedienst van de RGD.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: