DNA-leden Dijksteel en Debie: “Prioriteit geven aan vaccinaties boven Crisis- en Herstelplan”

De assembleeleden Cherill Dijksteel en Radjendrekoemar Debie stellen in een brief dat er prioriteit gegeven moet worden aan het vaccineren van de bevolking boven het Crisis- en Herstelplan. Volgens de parlementariërs kan de economie niet op gang komen zolang de covid-19 crisis heerst. 

Aanvang maken

“Op de laatstgehouden persconferentie van de Covid-19 Managementteam op woensdag 10 februari 2021 heeft de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, verklaard dat het streven erop is gericht om vanaf het tweede kwartaal een aanvang te maken met de covid-vaccinaties in Suriname en tot en met het vierde kwartaal, dus eind van het jaar, 90.000 mensen te hebben gevaccineerd. Er zal eerst een aanvang worden gemaakt met de frontliniewerkers, hoge regeringsautoriteiten, leerkrachten en een deel van de senioren burgers. Suriname verkeert thans in een zeer diepe economische crisis met een covid-19 pandemie, die de economische crisis verder verergert. Met de getroffen beperkende maatregelen ter bestrijding van de covid-19 pandemie zijn de bedrijven hard getroffen en zijn nauwelijks in staat het hoofd boven water te houden.”

CHP zal niet uitvoerbaar zijn met een ingekrompen economie

Verder wordt aangegeven dat werknemers in de private sector ook het hardst zijn getroffen. “Door de afgenomen bedrijvigheid in het land derft de staat ook veel inkomsten. Maar vooral de levens die door deze crisis te betreuren valt. Zolang de covid-19 pandemie voortduurt met de beperkende maatregelen zullen wij niet in staat te zijn om de economische crisis, waarmee het land worstelt, op te lossen. Het Crisis- en Herstelplan van de regering zal dan ook niet blijken uitvoerbaar te zijn met een ingekrompen economie. Op grond van het boven aangehaalde is het de vraag welke van de crises het eerst aangepakt dient te worden? Ons inzien dient prioriteit gegeven te worden aan de aanpak van de covid-19 crisis door de aangekondigde vaccinatie van 90.000 personen dit jaar op te voeren naar 200.000 personen, waardoor ook het besmettingsgevaar naar de niet-gevaccineerden zal afnemen, hetgeen een enorme bijdrage zal leveren ter bestrijding van de economische crisis. Dit zal dan ook tot gevolg hebben dat de uitvoering van het Crisis- en Herstelplan beter tot zijn recht zal komen in 2021.”

De DNA-leden vragen of de regering “een kostenplaatje presenteren voor 90.000 en 200.000 vaccinaties voor dit jaar en eentje wel op basis van de verschillende merken vaccins, die momenteel te verkrijgen zijn op de wereldmarkt”. “Ten tweede willen wij u vragen wat de beperkende maatregelen kunnen zijn indien alle ziekenhuizen en RGD-poliklinieken in het land belast zullen worden om 200.000 vaccinaties uit te voeren dit jaar nog”, aldus de parlementariërs in hun brief aan de minister van Volksgezondheid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: