“Je ben nergens veilig, overal is er gevaar”

“Uiteindelijk ben je nergens veilig, overal waar je bent is er gevaar”, zegt een burger aan de krant. De burger heeft het hierbij over enkele situaties die zij in een bus heeft meegemaakt. Een bus pakken, is één van de weinige opties naast het pakken van een taxi voor mensen die geen eigen vervoermiddel hebben. De bus is ook goedkoper. Maar je maakt wel veel gevallen mee, waarbij je soms ook stil bijstaat, benadrukt de burger. “Als alleenstaande vrouw met twee kinderen zonder eigen vervoer en weinig inkomsten, is het pakken van een bus mijn enige optie om op het werk te komen en andere noodzakelijke plaatsen te bezoeken. Ik zit vaak genoeg met gedachten en angst als ik een bus zit. Door de situatie nu is het ook gevaarlijk, maar zolang je de covid-regels in acht neemt voor jezelf en je kind, lukt het ook. De chauffeur let er soms ook op, dus eenieder doet wel een mond/neusbedekking op, maar er zijn wel gevallen, waarin een chauffeur niet kan voorkomen dat mensen naast je zitten die je hinderen en zomaar willen aanvallen of nog erger zoals ik afgelopen donderdag heb moeten meemaken’, zegt de burger.

“Ik zat in een bus en op gegeven moment heeft een man een mes tevoorschijn gehaald om een andere man te steken. De rit was rustig, maar je hoorde plotseling: ‘Chef a mang wang djuku a tra mang”. De bus stopte en de twee waren aan de gang. Eenieder stapte uit, maar twee anderen probeerden het gevecht te stoppen. De ene raakte gewond aan zijn zij, de andere aan zijn hand. De mannen die probeerden het gevecht te stoppen, bleven gelukkig ongedeerd. Mijn kinderen en ik waren in shock. De bus zat onder bloed. Je kon nauwelijks veilig zitten”, aldus de burger.

“Een andere burger probeerde de politie te bellen. De ene man liep weg en toch probeerde de andere vechtersbaas nog stenen te gooien op die man. Uiteindelijk werd de politie niet gebeld en enkele passagiers zijn in een andere bus gestapt. Het leven is als het ware normaal doorgegaan”, zegt de burger. “Ik nam een taxi, want wij waren angstig. Mijn kinderen waren zo bang dat zij beefden. Als burger moet je voor je eigen veiligheid zorgen, maar als je in een bus zit met kinderen, dan vind ik wel dat men anders over denkt. Mijn ene zoon wil niet meer in een bus, en praat de hele tijd over wat hij gezien heeft. Niet alleen zulke gevallen zijn gevaarlijk, maar ook gevallen waar de bus niet helemaal is gestopt en de passagier uitstapt en uit de bus rolt door en iemand een ongeluk krijgt. Er moet echt over nagedacht worden van wat je als mens wil zijn: een goed voorbeeld voor de komende generatie en je zelf of een traumatische herinnering voor anderen”, benadrukt de burger.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: