Dyeme Dei: zuchten tegen de problemen

Geïnspireerd door de inzichten van hun richtingscoördinator op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek) besloten sociologiestudenten een dag van nationale verzuchting te lanceren: Dyeme Dei. Stilstaan bij de vele misstanden in de samenleving en achter de werkelijke oorzaken proberen te komen. Orpheo Robert, vierdejaarsstudent, vertelt dat er veel mis is in de manier hoe wij met elkaar omgaan. Alleen al in het verkeer is dat te zien, licht hij toe. Maar ook moordzaken, nepotisme en andere zaken duiden de achteruitgang aan, waarmee wij te kampen hebben. Ook de manier waarop er op social media commentaar op anderen wordt gegeven, is de reden voor een nationale verzuchtingsdag. Dyeme dei is er omdat het lijkt alsof de mensen geen gevoel meer hebben voor elkaar. De dag is er ook voor mensen, die vinden dat hun stem niet wordt gehoord. Via een grijze trui of rode polo kunnen mensen uiting geven via een zucht aan hun leed of lijden. Robert merkt op dat de situaties erger lijken te worden. “Mensen rijden absurd hard en daar moet een eind aan komen.” Robert hoopt dat andere sociologiestudenten de Dyeme Dei ook oppakken en dat het initiatief dus een ongoing proces blijft. In de stad keek de redactie uit naar het aantal personen, die actief meededen met de actie. Nog niet veel personen bleken op de hoogte te zijn, de groep studenten liep wel in de stad. Voor de richtingscoördinator, Helmut Gezius, is het initiatief van de studenten al een goed begin. De samenleving zal het verder moeten invullen en overnemen. “Het gaat om de boodschap en de bewustwording.”

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: