Rechter in Kort Geding: Akiemboto geen Assembleelid meer

De Kort Gedingrechter heeft donderdagochtend in de zaak rond de kwestie Sergio Akiemboto (NDP) beslist, dat Akiemboto geen Assembleelid meer is. De overwegingen van de rechter die hebben geleid tot de beslissing zijn nog niet bekend.

De zaak was door Akiemboto zelf aangespannen tegen de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, en tegen de Staat Suriname, omdat Bee had gesteld dat Akiemboto geen lid meer is van het parlement, nadat die zijn ontslagbrief had ingediend.

Het NDP-Assembleelid ontving vervolgens geen convocaties meer en kreeg geen toegang meer tot de digitale platformen van de Assemblee.

De gang van zaken rond de vraag of Akiemboto nu wel of geen lid meer was het parlement leidde tot veel discussies in de samenleving en onder rechtsgeleerden en bestuurskundigen. De NDP’er had uitvoerig in zijn ontslagbrief de beweegredenen voor zijn stap vermeld. Het kwam daarom voor velen als een verrassing, dat kort daarna Akiemboto terugkwam op zijn besluit en weer toegang wilde tot de Assemblee. Hiermee kwam zijn geloofwaardigheid in het geding.

De rechter in Kort Geding is donderdag duidelijk geweest: Sergio Akiemboto is geen lid meer van De Nationale Assemblee. Het is nog niet bekend of hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: