71-jarige hartpatiënt kan door handelen SZF niet meer aan levensreddende medicijnen komen

De 71-jarige hartpatiënt George Biervliet is woedend op de Stichting Staatsziekenfonds ofwel het SZF. Van de ene op de andere dag krijgt Biervliet, die leeft met een pacemaker, geen ontheffing meer voor vier medicijnen, waaronder medicijnen die bloedstolling moeten voorkomen. Wanneer het bloed stolt bij zijn hart kan dat de dood tot gevolg hebben. In gesprek met Dagblad Suriname zei Biervliet dinsdag dat hij van de vorige regering ontheffing had gekregen. Ontheffing om de voor hem zeer noodzakelijke medicijnen te kunnen krijgen bij de apotheek, zonder betaling. ‘Onlangs had ik een nieuwe aanvraag voor ontheffing ingediend en tot mijn schrik werd mij bij bezoek aan de apotheek om mijn medicijnen te halen, verteld dat ik die niet meer krijg. Mijn aanvraag was afgewezen, zonder opgaaf van reden. Ik moet er nu voor betalen, maar het gaat in totaal om duizenden SRD’s. Wie heeft dat tegenwoordig als seniorenburger nog? Dit gebeurt dus van de ene op de andere dag. Je wordt niet eens van tevoren geïnformeerd. Ik vind het erg hoor van deze regering.’ 

Biervliet heeft hierover in november een brief verzonden aan het SZF en aan de regering. Een reactie bleef uit. Vervolgens stuurde hij in januari een herinnering, maar ook die bleef onbeantwoord. ‘Dit is onbehoorlijk bestuur. Ik krijg niet eens te horen waarom ik plotseling geen ontheffing meer krijg. De reden wordt niet opgegeven en dat terwijl ik de afgelopen twee jaren die ontheffing wel heb gekregen. Wat moet ik nu doen? Ik heb die medicijnen nodig. Mijn zoon in Nederland probeert nu met kunst- en vliegwerk iets voor mij te regelen.’

Wanneer Biervliet gedurende een paar maanden niet aan zijn noodzakelijke, levensreddende, medicijnen kan komen, is het risico reëel dat hij komt te overlijden, omdat een bloedstolsel bij het hart levensbedreigend is. ‘Mijn hart gaat stilstaan. Al vier maanden heb ik mijn medicijnen niet meer gehad. Er gaat een moment komen dat dat ook niet meer hoeft.’ Hij is heel boos en overweegt zelfs om een campagne op te zetten. Er zijn ongetwijfeld meer mensen, meer patiënten, die ook geconfronteerd zijn met het niet meer verkrijgen van ontheffing om medicijnen te verkrijgen. Het SZF was vooralsnog niet bereikbaar voor Dagblad Suriname voor een reactie.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: