25 februari voortaan geen Nationale Vrije dag

Minister Bronto Somohardjo geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat in een regerinsvergadering officeel is besloten om 25 februari af te schaffen als Nationale Vrije dag. Dat hing al enige tijd in de lucht. Het besluit is genomen na overleg met maatschappelijke organisaties. Tijdens de herdenking van de decembermoorden vorig jaar werd er ook een verzoek ingediend om de viering af te schaffen. In 2011 tijdens de regering Bouterse 1, werd 25 februari als Dag der Vernieuwing en Bevrijding ingesteld en gelijkgesteld aan een zondag. In 1980 werd op die dag door 16 onderofficieren, onder leiding van Desi Bouterse een coup gepleegd.

De toenmalige democratische regering werd naar huis gestuurd. In de periode tussen 1980-1987 kende Suriname een militair bewind. In een toelichting van de regering wordt aangegeven dat in de periode na 25 februari 1980 er tal van gebeurtenissen plaatsvonden die in strijd zijn met de principes welke horen binnen een rechtsstaat.

Het omverwerpen van een democratisch gekozen regering past niet binnen de grenzen van een rechtsstaat. Een dag waarop democratische principes zijn kapotgeslagen, mag nimmer gevierd worden door een samenleving, waarin er verschillende meningen bestaan over deze gebeurtenissen, aldus een verklaring van de regering.

error: Kopiëren mag niet!