Minister Ramadhin: ‘De huidige situatie van het Zorghotel is in onderzoek’

Het bekende zogenoemde ‘RCR Zorghotel’ aan de Anton Dragtenweg heeft feitelijk vanaf de eerste dag, eind november 2010, een roerige tijd beleefd met veel onzekerheden. Sinds covid-19 zijn intrede deed in het land in maart 2020, heeft het ‘Zorghotel’ op gezette tijden gefunctioneerd als opvang van personen, die vanwege het virus in quarantaine moesten. ‘De huidige situatie van het Zorghotel is in onderzoek’, laat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid de redactie van Dagblad Suriname weten in een korte reactie.

Ten tijde van de opening beschikte het opvallende gebouw over 68 kamers voor 90 patiënten. Aanvankelijk zou het eind 2008 de deuren moeten openen, maar na 2 jaar van voorbereidingen ging de bouw uiteindelijk een jaar later van start. Het Zorghotel was met name bedoeld voor van oorsprong Surinaamse patiënten, die vanuit Nederland medische zorg van hoge kwaliteit zouden krijgen. Ook de Surinaamse bevolking zou gebruik kunnen maken van de faciliteiten. De komst van het Zorghotel zou bovendien een kwaliteitsimpuls betekenen voor de lokale gezondheidszorg. De kerngedachte achter het Zorghotel was dat de gasten hun vakantie en verblijf zelf moesten betalen, terwijl ze de medische zorg vergoed zouden krijgen van hun ziektekostenverzekeraar.

Rond juli 2012 werd bekend dat de regering een vleugel van het Zorghotel had gehuurd en er werd flink gespeculeerd over de koop van het gebouw. Toenmalig president Desi Bouterse had belangstelling voor het Zorghotel getoond om er zijn kabinet in te vestigen. In oktober 2012 was het gebouwd op US$ 16 miljoen getaxeerd. De periode van het RCR Zorghotel werd begin mei 2013 afgesloten en gestart werd met het Medical Center en Grand Riverside Hotel, een viersterrenhotel. ‘Ik denk dat dit concept beter zal werken’, sprak ondernemer Redjinder Thakoersingh. Hij was in januari 2011 gestart met het Zorghotel, maar dat voldeed niet aan de verwachtingen. Volgens hem kwam dat met name door gewijzigde wetgeving in Nederland, waardoor de verzekering de kosten die erbij kwamen voor behandeling en revalidatie in het Zorghotel, niet meer dekte. Lokaal zouden er problemen zijn geweest met het aantrekken van specialisten. De verkoop van het gebouw aan het kabinet van de president ging niet door, maar de medische zorg verdween niet. 

De aanvankelijke gedachte wordt echter niet helemaal verlaten. Mensen konden er nog steeds voor diverse behandelingen en bevallingen terecht in de Medical Center. Ruim 30 kamers waren beschikbaar hiervoor en er was een samenwerkingsovereenkomst met het St. Vincentius Ziekenhuis. 

Voor mensen die wilden logeren in het Grand Riverside Hotel waren 24 hotelkamers gereserveerd. Vanaf US$ 65 voor een tweepersoonskamer konden mensen overnachten in het hotel. De overheid kocht het Zorghotel begin 2019 op de veiling voor ruim SRD 50 miljoen. Toenmalig minister Antoine Elias van Volksgezondheid zei dat het bod was gegaan via het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het ziekenhuis gebruikte al 2 etages van het hotel. De ruimte was nodig, omdat het beddenhuis werd gerenoveerd. Op dit moment is niet duidelijk waarvoor het gebouw deze dagen wordt gebruikt. 

PK

error: Kopiëren mag niet!