Akmos: “Kleine en middelgrote bedrijven zijn het meest essentieel”

 “Tot op dit moment heeft de overheid bedrijven en huishoudens niet economisch kunnen ondersteunen, zoals in het vooruitzicht is gesteld. Er is sprake van een covid-fonds, maar hoe dat werkt is tot op heden een raadsel voor velen. Tijdens de vorige regering werd een fonds ingesteld, dat in de soep is gelopen”, aldus penningmeester Robertino Tjon Hing van de Akmos.

SRD 1,5 miljard

“De huidige regering heeft bekendgemaakt dat er SRD 1,5 miljard gestopt zal worden in het fonds. Het ministerie van Financiën geeft aan dat deze middelen niet ongecontroleerd aan het rollen kunnen worden gebracht in de samenleving. Inflatie en andere narigheid moet voorkomen worden. Tot nu toe zijn alleen bedrijven en instanties in aanmerking gekomen, die diensten hebben geleverd in verband met de covid-19-beheersing. Ondernemend Suriname heeft haar hoop hoofdzakelijk gevestigd op de regering. Er wordt een politiek antwoord en ondersteuning gevraagd.”

 Zonder de kleine ondernemers zinkt het schip

 “Bij het tegemoetkomen van de private sector door de overheid, wordt er voornamelijk gedacht aan zogenaamde ‘essentiële bedrijven’. Kleine en middelgrote ondernemingen worden als niet essentieel beschouwd. Alhoewel zij een krachtige motor zijn van de Surinaamse economie, wordt die positie niet erkend. KMO zijn de ruggengraat van de economie. Deze ondernemingen zorgen voor meer dan 60% van de bedrijvigheid en werkgelegenheid. Zonder de kleine ondernemers zinkt het schip.”

Covid-beheersmaatregelen

“De overheid komt steeds met nieuwe covid-beheersmaatregelen, zonder in voldoende mate aan de effecten daarvan te denken voor het bedrijfsleven, met name de kleine bedrijven. De tegemoetkoming van kleine en middelgrote ondernemers komt tergend langzaam van de grond, terwijl zij het hardst getroffen zijn. De regering biedt covid-19-steun aan personen en bedrijven, die als gevolg van de covid-19-pandemie minder inkomen hebben en daardoor in financiële nood verkeren. De regering heeft het onder andere over financiële ondersteuning en leningen tegen een lage rente. Een financiering krijgen, is niet gemakkelijk. Er is een weg die afgelegd moet worden.”

Nauwgezetheid en discipline

 “Ondernemers ontbreken vaak nauwgezetheid en discipline. De administratie is zwak. De vereiste documenten zijn niet in orde.  Wanneer deze zaken in orde zijn, is er zeker 30% meer kans om stormen te trotseren, om uiteindelijk te slagen. Ondernemers zijn niet zelden, onvoldoende bewust van eigen- inbreng en verantwoordelijkheden. Zij doen er goed aan om te leren samenwerken. Daardoor kan er veel meer bereikt worden”, aldus Tjon Hing.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: