‘Men weet bliksems goed waar meneer Hoefdraad is’

De meest gezochte Surinamer is oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. Al maanden op de vlucht. Geruchten deden de ronde dat hij zou zijn gezien in Guyana. Waarom looft het Openbaar Ministerie geen beloning uit voor de gouden tip? Waarom worden geen ‘most wanted’ billboards op bekende verkeerspunten geplaatst met een foto van Hoefdraad en vermelding van een beloning? Doen de justitiële autoriteiten voldoende om Hoefdraad op te sporen? Zou het uitloven van een beloning een goed idee zijn? Vragen die Dagblad Suriname aan haar lezers en volgers op Facebook heeft gesteld.

Binnen korte tijd stroomden al vele tientallen reacties binnen. De teneur van die reacties is dat veel mensen weinig vertrouwen blijken te hebben in de inspanningen van de justitiële autoriteiten om Hoefdraad te vinden. Men vraagt zich zelfs af of er überhaupt wel sprake is van inspanningen. Uit een door Dagblad Suriname op haar website geplaatste poll blijkt overduidelijk dat de meeste burgers van oordeel zijn (91 procent, 1.040 stemmen) dat de justitiële autoriteiten een beloning zouden moeten uitloven voor de gouden tip, die zal leiden tot de opsporing van Hoefdraad. Slechts 9 procent (107 stemmen) is geen voorstander van het uitloven van een beloning.

Hieronder een willekeurige selectie van de reacties:

Ram-persad: ‘Misschien telefoons afluisteren (van bepaalde figuren), zo kun je de omgeving traceren waar hij, zo’n crimineel, zich schuilhoudt.’

Chander: ‘Die boef moet overal in Suriname op een billboard en een beloning op zijn hoofd, anders blijven de foetoe boi’s van hem opgesloten en gaan gek worden in de gevangenis en dat is niet leuk. Laat die hoofddader gepakt worden. Geef beloning, levend of dood, dang jo si. Als hij in het buitenland was, zou hij allang zijn achterhaald met contact tracing op het netwerk. Hack zijn contacten.’

‘De kleine man die een sardien steelt, moet wel zijn straf uitzitten’

Roman: ‘Hoefdraad wordt beschermd door de huidige regering!! Vandaar de meeting met Bouterse tot vijf uur in de ochtend!! Alles is besproken tussen Chan en Bouta!! De kleine man die een sardien steelt, moet wel lekker zijn straf gaan uitzitten…’

Adjai: ‘Als DNV (Directoraat Nationale Veiligheid) hem niet kan vinden, kan DNV worden opgedoekt. Dan hebben we ook een geweldige besparing.’

Donkingston: ‘Hij is maar een jong veulen in de grote grasvelden van Suriname. Zoek de oude en nieuwe paarden.’

KenPixs: ‘Leven in weelde…lekker eten, grote garnalen, zalm, lobster, ga zo maar door… En daarna als een rat in zijn hol door het leven gaan.’

Rin: ‘Nee, hij kan toch onderduiken. Na een paar jaren komt hij weer tevoorschijn en gaat vrijuit. Krijgt het volk te horen, case is verjaard.’  

Hellen: ‘De hele samenleving wordt in de maling genomen. Men weet bliksems goed waar meneer Hoefdraad is.’

Mike: ‘Laat je niet voor de gek houden, want ex-president Bouterse, president Santokhi, vicepresident Brunswijk en zeker ook mevrouw Veira weten gewoon waar Hoefdraad is. Mij houden ze niet voor de gek, tekie ai loekoe en daarom zal Hoefdraad nooit achter slot en grendel belanden.’

‘…Of weet men dat als hij gepakt wordt, namen gaan vallen?’

Ricardo: ‘Wat ik niet begrijp, we weten allemaal dat Suriname een mofo kranti is, 600.000 inwoners, bij andere ernstige zaken wordt een dader binnen twee dagen opgepakt. Hoe is het mogelijk dat als deze Hoefdraad nog in Suriname vertoeft, hij onvindbaar is? Of is hij al eerder vijf meter diep ergens in het binnenland met een graafmachine begraven, omdat men weet dat als hij gepakt wordt er namen gaan vallen? Of zit hij daadwerkelijk in het buitenland?’

Owen: ‘Heel selectief. Ze doen niets, maar als je even een uitspraak doet jegens een beleidsmaker, dan kennen ze binnen enkele seconden je adres.’

‘Hulp vragen bij de Amerikaanse, Franse en Nederlandse inlichtingendiensten’

Chiquita: ‘Het Openbaar Ministerie moet dit oplossen zonder tussenkomst van Chandrikapersad Santokhi. Trouwens Boefie opsporen lijkt mij niet zo moeilijk. Hulp vragen bij de Amerikaanse/Franse en Nederlandse inlichtingendiensten. Boefie binnen week opgespoord. Ze willen boefje niet hebben.’

Patrick: ‘Neen, dat gaan ze niet kunnen doen. Het is maar slechts een camouflage om het volk even te misleiden, zodat het volk in vertrouwen blijft. In de politiek zijn ze vrienden en collega’s van en met elkaar. Deze mensen weten precies waar hij is, maar doen alsof ze naar hem zoeken Het volk wordt beurtelings misbruikt door politici, maar beseffen nooit dat ze misbruikt zijn door hun. Alleen maar klagen. Deze grote bandiet maakt geregeld contact met de pres en geeft de pres zelfs adviezen hoe het volk te bestelen.’

Zuri: ‘Loof een beloning uit van SRD 1.000.000 voor dead or alive en zijn eigen advocaten, vrouw, familie et cetera verlinken hem nog.’

Geeta: ‘We worden flink belazerd. Zogenaamd weet men niet waar boef uit hangt. Ze werken samen en wij de burgers worden goed voor de gek gehouden. Niet meer gaan stemmen is ook geen optie, allemaal lariekoek die ze onderling verdelen.’Leo: ‘Boefdraad wordt beveiligd door twee beveiligers, die betaald worden door de Surinaamse regering die je precies kunnen vertellen op welk Caribisch eiland meneer zich ophoudt, maar ik neem aan dat hij met als zijn miljoenen deze twee heren het zwijgen oplegt, ik denk Santa Lucia, hou me op de hoogte please.’

Els: ‘In het huis van Bouta in een schuilkelder.’

‘De wil om actie te ondernemen ontbreekt’

Radjesh: ‘Chan moet de hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst inroepen. Als de Amerikanen Bin Laden op zijn geheim adres hebben kunnen uitschakelen, dan moeten ze Hoefdraad ook makkelijk kunnen vinden. Belangrijk is dat de wil om actie te ondernemen aanwezig moet zijn bij de overheid. Helaas is die er niet.’

Chander: ‘Het is een kat- en muisspel, zelfs een kind van vijf begrijpt dat.’

Botie: ‘Niet eens op de vlucht… Er wordt politiek gespeeld en zand in het oog van het volk gegooid.’

Cid: ‘Deze regering wil Hoefie de boef helemaal niet vinden. Zij zal daar haar reden voor hebben. Ik vind het wel een kwalijke zaak, dat ze dit volk voor ezels aanziet. Ze liegen zelf over het voorkomen van Boefie op de Interpollijst, wat je makkelijk kunt natrekken. De vraag is waarom deze rare handelingen?’

Jessy: ‘Denk dat er geen behoefte is aan opsporing; beerput situaties en compromis met ex-pres.’

Lilian: ‘De kleine man wordt wel opgepakt.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: