Afrikaanse Unie levert 1.5 miljoen doses covid-vaccins aan landen in Caribische regio via Caricom

Nog onbekend of Suriname vaccins krijgt

De Afrikaanse Unie, een continentale unie die bestaat uit 55 lidstaten op het Afrikaanse continent, zal vaccins leveren aan het Caribisch gebied via de Caricom. Guyana gaat nog eens 149.000 doses krijgen om zijn bevolking te immuniseren, melden diverse Guyanese media. Het is nog onduidelijk of Suriname doses gaat ontvangen van de Afrikaanse Unie. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

De Guyanese minister van Volksgezondheid, dr. Frank Anthony, vertelde donderdag aan de Nationale Vergadering dat deze regeling tot stand kwam via de Caribische Gemeenschap (Caricom), waardoor de weg werd vrijgemaakt voor 1,5 miljoen doses die aan de regio kunnen worden gedoneerd. ‘Caricom heeft een regeling getroffen met de Afrikaanse Unie. Ze heeft 1,5 miljoen doses vaccins gereserveerd voor het Caribisch gebied. Van die toewijzing zal het totaal van Guyana 149.000 doses zijn’, zei hij.


Het zogenoemde Covax-mechanisme heeft al aangegeven dat binnenkort 104.000 vaccins van AstraZeneca naar Guyana gestuurd zullen worden.

Ongeveer 20.000 zullen ook worden geschonken via de Chinese regering. Deze doses worden geproduceerd door Sinopharm. Dr. Anthony zei dat de gesprekken met fabrikanten van de verschillende vaccins worden voortgezet om meer doses te verkrijgen. Het Covax-mechanisme heeft al toegezegd vaccins te doneren om 20 procent van de Guyanese bevolking te dekken. De Caribische Gemeenschap heeft toegang gekregen tot goedgekeurde Covid-19-vaccins van een lading, die onlangs zeker is gesteld door de Afrikaanse Unie.

Barbados

De premier van Barbados, Mia Mottley, kondigde donderdag aan dat regionale leiders zullen moeten beslissen of ze het aanbod zullen accepteren. Mottley vertelde het land over de covid-19-situatie en zei dat de Afrikaanse Unie onlangs 270 miljoen vaccindoses heeft verkregen van Pfizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson, die dit jaar beschikbaar zullen worden gesteld. Ten minste 50 miljoen zal beschikbaar zijn van april tot juni voor haar eigen lidstaten als aanvulling op de Covax-vaccins, die ook door Caricomlanden wordt gebruikt.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: