Cedric van Samson: Er valt niets te vieren op 25 februari

In gesprek met Dagblad Suriname zegt VHP-parlementariër Cedric van Samson dat er niets te vieren valt op 25 februari. “We moeten eerst kijken wat de definitie is van revolutie. We zijn opgevoed met de dag van de revolutie als een de dag van bevrijding. In mijn jonge jaren heb ik het ook zo ervaren. Alvast dat het een grote omwenteling was. Een moment waarbij er grote verandering was gekomen in Suriname. Maar wanneer ik zelf geschiedenis kreeg op school en ik leerde wat de definitie was van revolutie, dan merk je dat wat we gehad hebben in 1980 geen revolutie was. Bij een revolutie komt er een verandering met plotselinge omwenteling met een volksopstand, waarbij het volk ervoor zorgt dat er verandering komt in het economische, maatschappelijke en het politieke. Dat zijn de drie kenmerken. Maar wat wij in Suriname hadden, was geen volksopstand maar een militaire junta, onder leiding van Desi Bouterse, die op 25 februari 1980 de macht greep. Letterlijk naar de macht heeft gegrepen. Er is geen verandering gekomen in Suriname in het politieke, maatschappelijke en economische. Alle verhaaltjes dat de revo Staatsolie heeft gebracht, raken kant noch wal. Hoe kan het dat dezelfde mensen, de groep van 16, in de afgelopen 10 jaren dan niet eens een  cassavefabriek konden oprichten? Daarom kan je niet praten over revolutie. De term revolutie past niet bij wat er is gebeurd in 1980, het was een staatsgreep”, zegt Van Samson. “Een staatsgreep kan je niet vieren, want het is letterlijk het wegschieten van de democratische orde. Dat hebben we gehad. Totdat je zelf inziet dat de revolutie zijn eigen kinderen opeet. We hebben niets om te vieren.”

Van Samson geeft ook aan dat regeringen na de jaren ’80 hebben nagelaten de geschiedenis van Suriname van 1975 tot 2000 naar de jongeren te brengen. “We leren de kinderen wel over Columbus, we kennen Abraham Crijnssen en diens boten, maar niet over ons land. Dat maakt dat jongeren opkijken naar iemand als Bouterse. Als we vandaag kijken waar ons land staat, dan is het duidelijk dat er niets te vieren valt”, besluit Van Samson.   

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: