Regering zal nieuwe munten laten slaan

De regering heeft met wijziging van de Muntwet 1960 nu toestemming van De Nationale Assemblee (DNA) om nieuwe munten te kunnen drukken. “Met deze wet geven we dan toestemming om ook munten te mogen drukken in nickel-plated steel”, zei coalitiefractieleider tevens voorzitter van de commissie van rapporteurs, Asiskumar Gajadien, donderdag in het parlement. Het gaat voornamelijk om de muntstukken in de bedragen van 250, 100, 25, 10 en 5 centen. Het gewicht van de nieuwe munten zal vrijwel hetzelfde zijn als de huidige die in gebruik zijn. Alleen de legering zal verschillen, wat ook betekent dat de kosten ervan bijna 42% goedkoper zullen zijn. Deze wijziging is met algemene 45 stemmen goedgekeurd. Het gaat om ongeveer USD 2 miljoen dat nodig is om deze munten veilig te stellen en dat is volgens Gajadien een vrij hoog bedrag. Hij stelde voor dat de regering een eenmalig stimulansprogramma opzet om mensen die veel munten thuis hebben liggen, deze tegen een extraatje kunnen inruilen. “Daarmee kunnen we voorkomen dat wij die munten niet thuis in de kamer en in de hoeken zetten en niet gebruiken. Geef goede voorlichting en scholing”, aldus Gajadien.

Voor het laatst in 2017 nieuwe munten gedrukt

Voor het laatst zijn in 2017 nieuwe munten geslagen. Het ging om 3 miljoen stuks munten van SRD 1 en 5 miljoen stuks van 25, 10 en 5 cent munten elk. Er is een enorm tekort in de praktijk ontstaan, omdat deze naar zeggen van Gajadien en Financiënminister Armand Achaibersingh gespaard worden, terwijl een deel ook verloren gaat of vernietigd wordt. Vanwege dit tekort kiezen veel winkeliers ervoor om kleingeld niet in munten uit te keren, maar daarvoor in ruil een snoepje, kauwgum of Hals te geven. Het ministerie zal volgens Achaibersingh ernaartoe werken dat gestimuleerd wordt om de munten in roulatie te houden, dan deze te sparen of als zuurtje af te doen bij de supermarkt en winkel. De nieuwe munten zouden volgens de bewindsman in principe niet nodig zijn als al de bestaande munten weer in roulatie konden komen. Echter, de bewustwording daartoe gaat te veel tijd in beslag nemen. “Hadden we hetzelfde materiaal als de huidige munten gebruikt, moesten we USD 3,3 miljoen aan kosten betalen.”, aldus de minister.

167,2 miljoen stuks munten in omloop

In totaal zijn er volgens Achaibersingh momenteel SRD 65,3 miljoen aan munten in omloop. Dat zijn 167,2 miljoen stuks aan munten. Daarnaast zijn SRD 900.000 aan muntbiljetten in omloop. Het zijn ongeveer 500.000 stuks aan muntbiljetten. De munten die in omloop zijn, zullen niet vervangen worden. De nieuwe munten dienen slechts als aanvulling. De bewindsman benadrukt dat het hier niet gaat om monetaire financiering. “Als aan de banken een miljoen aan munten verstrekt wordt, dan moeten zij een miljoen betalen aan de Centrale Bank. Dus het gaat niet om monetaire financiering, maar substitutie”, aldus de minister.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: