“Mijn jongen en ik zijn samen bezig te leren”

Afstandsonderwijs is deels gestart voor leerlingen. Bij deze is de ondersteuning van de voogd of ouder heel belangrijk. Enkele ouders geven tijdens een gesprek aan dat het wel lukt, maar dat zij toch enkele problemen hebben. “Doordat ik van huis uit werk, moet ik mijn dagschema helemaal onder controle houden”, zegt een ouder tijdens een gesprek tegenover de krant. “Na het huishouden en koken probeer ik mijn werk op een bepaald uur van de dag af te ronden. Daarna doe ik enkele educatieve activiteiten met mijn kind, waaronder schrijven, spellen, rekenen, knippen en plakken. Later op de dag moet het huis weer schoon gemaakt worden en probeer ik weer een nieuw schema te maken voor de volgende dag”, aldus de ouder. “Ik zie het ook als wat tijd voor mezelf hebben. Mij dochtertje van 5 jaar heeft inmiddels heel wat onder de knieën; rekenen gaat vlot en ook het tellen en schrijven. Maar ik zit op den duur ook zonder ideetjes”, benadrukt de ouder.  “Op den duur ga je een beetje struikelen, maar je moet sterk staan. Als ouder heb je nu een grote taak om de opvoeding van je kind te doen, het voorbereiden naar een beter morgen en het ondersteunen van de ontwikkeling. Met de ontwikkeling helpen doe je als ouder zeker wel, maar nu ben je de ouder en de leerkracht thuis. Ik probeer zoveel mogelijk alles op een leuke manier te houden door middel van spelletjes. Maar de vraag naar school is er nog en het samenzijn met vrienden en vriendinnetjes”, zegt de ouder. De burger gaf verder aan dat zij geen problemen heeft met het ondersteunen met het schoolwerk van haar kind, omdat zij ook voldoende scholing heeft gehad, maar er zijn ook ouders die aangeven dat zij problemen mee hebben, omdat zij niet eens de muloschool hebben kunnen afmaken.

Een andere ouder gaf aan dat zij drie kinderen heeft en dat zij geen idee heeft van wat zij moet doen. “De leerstof die ik vroeger kreeg op school, verschilt heel erg met nu. De kinderen werken nu op een heel andere manier. In mijn zoon zijn schrift zie ik sommetjes die ik niet eens heb gekregen. Dus hoe ga ik hem helpen”, vraagt de ouder. “Met ondersteuning van mijn oudste dochter kan ik nog wat doen, maar als het alleen aan mij lag, zou het me niet lukken. Uiteindelijk zijn mijn jongen en ik samen bezig met het leren en ons te ontwikkelen.”

Rachel die twee kinderen heeft, geeft aan dat het haar lukt, maar zij ook probleem heeft met haar twee kinderen. “Kinderen hebben geleerd om eerder naar de juf te luisteren dan de ouders als het om schoolwerk gaat, vandaar dat het maken van huiswerk thuis soms moeilijk gaat”, zegt Rachel. “Hoe ik het thuis probeer, kom ik wel enkele problemen tegen. Met mijn dochter lukt het wel, maar met mijn zoon gaat het moeilijk. Zijn concentratie is niet op zijn schoolwerk en hij gaat eerder met zijn telefoon zitten of gamen. Je gaat een jongen van 11 niet slaan, omdat hij niet wil leren. Om zijn gedachten te gaan veranderen, gaat nu veel meer tijd in beslag nemen, maar ik ga het uiteindelijk moeten doen”, aldus de ouder.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: