Gajadien: “Kijk niet alleen naar Cevihas en Sail, maar gooi sector open”

Staat moet meer kunnen halen uit visserijsector

Coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat goede communicatie tussen alle actoren rondom de Cevihas-kwestie heel erg van belang is om tot een oplossing te komen. “In de kwestie van Cevihas moet niet alleen gekeken worden naar het feit dat het een bedrijf is dat een aantal werknemers voorziet van werk, maar meer nog tegen de achtergrond om onze concurrentiepositie in de wereld te verbeteren en te zorgen dat de staat meer inkomsten krijgt uit deze sector. Wij als Suriname moeten wel in staat zijn om meer te halen uit onze visserijsector. Dus kijk niet alleen naar Cevihas en Sail, maar gooi die sector open met goede controlemechanismen”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. Gajadien voert aan dat hij ongeveer 5 jaren terug reeds in De Nationale Assemblee (DNA) heeft gesteld dat het niet werkbaar is om met een model te werken waar alles naar één centraal punt, in dit geval Cevihas NV, wordt gebracht. “Alle boten naar één plaats te brengen waar de verwerking niet van dien aard is, is uit de tijd. Er moeten dus betere monitoringssystemen komen. Er zijn genoeg havens en verwerkingsbedrijven in het land die de vissen gelijk kunnen verwerken. Dus die mogelijkheid kan geboden worden aan alle verwerkingsbedrijven die havenfaciliteiten hebben, want hiermee kunnen de kosten voor verwerking ook steeds lager worden. Elke ander tussenstation die men inbouwt is alleen maar kostenverhogend en leidt tot corruptiegevoelige afhandelingen”, benadrukt de VHP-topper.

Controle vanuit overheid blijft belangrijk

Controle vanuit de overheid blijft volgens Gajadien belangrijk om ervoor te zorgen dat alles transparant geschiedt bij de bedrijven die over deze faciliteiten beschikken. In dat kader zou bij eventueel geconstateerde onregelmatigheden bij één van deze bedrijven, gemakkelijk besloten kunnen worden om onmiddellijk de vergunning van zo een bedrijf in te trekken. Cevihas zou voor de Staat dan eventueel ook als unit kunnen opereren voor de controle op de verschillende havens. “Met de monopolypositie van Cevihas nu, komt het voor dat de prijs dat constant wordt verhoogd. Met alle ruimte die er is, kan je met het nieuw systeem dan meer kunnen innen voor de Staat. Eventueel zouden ook de exportheffingen voor de Staat kunnen worden verhoogd”. De volksvertegenwoordiger stelt dat elke stap die men extra brengt bij de visverwerking leidt tot achteruitgang van de kwaliteit van het product. “Dus hoe minder stappen, hoe beter de kwaliteitsvoorziening naar het publiek en exportproduct toe”, aldus Gajadien.

“Cevihas is gewoon een honingpot”

Cevihas NV is volgens de personeelsbond financieel een gezond bedrijf, niet afhankelijk van overheidssubsidies en genereert zijn inkomsten uit een uitgebreid pakket aan diensten. Gajadien zegt dat dit bedrijf de afgelopen jaren steeds gebruikt is als honingpot. “Cevihas is gewoon een honingpot. Wij wachten nog steeds op het onderzoek van de onregelmatigheden uit de vorige regeringsperiode. Wij weten nog over de aanschaffing van Porsche’s voor directeuren en allerlei aankopen die gedaan zijn. Ik denk dat het huidig bestuur en personeel zich meer moeten gaan richten op zaken die zich in die periode hebben voorgedaan, Men moet meer gaan kijken naar de efficiëntie en dienstverlening naar de visserijsector toe, dan kostenverhogend ernaartoe werken. Het moet aantrekkelijk blijven om te kunnen exporteren”, aldus Gajadien.

FR

error: Kopiëren mag niet!