Akiemboto spant kort geding tegen DNA-voorzitter en Staat

Hoewel het standpunt van assembleevoorzitter Marinus Bee in de kwestie van Sergio Akiemboto reeds bekend is bij de NDP-fractie, vindt NDP-parlementariër Melvin Bouva dat Bee niet over de bevoegdheid beschikt om te bepalen wie wel of niet in de vergaderzaal mag binnenlopen. “Wij willen wel weten op grond van welke specifieke wettelijke bepaling u zich dat onrecht heeft toegemeten. Welke grondwetsbepaling? Welke wet? Welke bepaling van het ordereglement?”, aldus Bouva. Opvallend genoeg deelde fractieleider Rabin Parmessar toch mee dat ‘het lid Akiemboto’ is verhinderd. De NDP-fractie gaat er nog steeds van uit dat Akiemboto lid is van het college en neemt vooralsnog onder protest deel aan de vergaderingen. De BEP-fractie is het ook niet eens met het besluit van Bee en zal vooralsnog onder protest blijven deelnemen aan de vergadering. Naast Akiemboto bleken ook Iona Edwards en Tachana Losche (beiden NDP) geen convocatie voor de vergadering van donderdag te hebben ontvangen. Echter, die zijn wel normaal toegelaten om deel te nemen aan de vergadering.

Advocaat Akiemboto stuurt brief naar DNA-voorzitter

Bee, die vindt dat Akiemboto geen lid meer is van het parlement, deelde het college mee dat hij ondertussen een brief van de advocaten van Akiemboto heeft ontvangen. “Daarop gaan mijn advocaten nu reageren. Dus hij wordt omstandig geïnformeerd over de stand van zaken”, aldus de DNA-voorzitter. Vandaag om 13.00 uur zal de rechter het kort geding aanhangig gemaakt door Sergio Akiemboto tegen Assembleevoorzitter Bee en de Staat in behandeling nemen. 

Belfort: ‘Akiemboto heeft zijn eigen graf gegraven’

Abop-parlementariër Edward Belfort sprong in de verdediging voor zijn partijgenoot Bee en verwees naar het geval van de overlopers Raymond Sapoen en Diepak Chitan die tijdens de vorige zittingsperiode, toen het parlement geleid werd door Jenny Simons (NDP), wel op besluit van Simons normaal de vergaderingen mochten bijwonen, terwijl de rechter anders had beslist. Volgens Belfort moet het parlement niet te lang blijven praten over het geval van Akiemboto. “Als hij nog lid is, dan laat hij naar de groene tafel gaan. Dan hebben we een uitspraak en weten we waar we aan toe zijn”, aldus Belfort, die vindt dat Akiemboto ‘zijn eigen graf heeft gegraven’.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: