Etnel tikt regering op vingers voor toewijzen hoge vervoerstoelages

“Als ze moeten fietsen, laten ze fietsen”

NPS-parlementariër Patricia Etnel spreekt haar afkeuring uit over de missives, waarin de regering zich recentelijk heeft gezegend met vergoedingen voor het gebruik van de privéauto ten behoeve van de dienst voor de president, vicepresident en ministers. In een missive van 6 augustus staat vermeld dat de president per dag SRD 400 ontvangt, de vicepresident SRD 335, een minister SRD 275 en een onderminister SRD 200. Een paar maanden later, per 20 december, werden de bedragen al fors verhoogd. De president ontvangt nu SRD 750 per dag, de vicepresident SRD 625, een minister SRD 515 en een onderminister SRD 375. Een rekensommetje leert dat de president maandelijks zo’n SRD 22.500 ontvangt wanneer hij zijn eigen voertuig gebruikt voor zijn werkzaamheden als president. Een minister ontvangt ongeveer SRD 15.400 maandelijks. Tijdens de openbare vergadering donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) vroeg de NPS’er rekenschap aan de regering over dit besluit. “Ik wil ook vragen als de regering weet dat de mens met een beperking met nog geen SRD 500 het moet doen. Dit kan niet. Als wij hier van mening zijn dat wij de samenleving vragen om mee te gaan met herstel en stabilisatie, die piena teng, dan verwacht ik dat ook van de regering”, benadrukte Etnel.

Alle ministeries hebben wagenpark

Etnel verwees naar de wijziging van de belastingwetten enkele weken terug, waar de regering een solidariteitsheffing voor hoge inkomensgroepen heeft om voor een jaar solidair te zijn met het volk. Volgens de parlementariër hebben alle ministeries een wagenpark. “Laten we kijken of de ministers daar een auto kunnen krijgen en laten ze het zo doen. Als ze moeten fietsen, laten ze fietsen. Als ze de bus moeten pakken, laten ze de bus pakken. Ifi alla sma e tjari a nowtu, meki un tjari eng samen”, aldus Etnel.

DNA levert juist in

Ook NDP-parlementariër Ebu Jones zei geschrokken te zijn van de hoge bedragen voor vervoerstoelage. Jones zei zich nog goed te herinneren dat het parlement zelf besloten heeft om eigen zaken niet te verhogen, maar juist in te leveren. “Omdat wij meeleven met de samenleving. Dus ik verwacht dat als wij mee kunnen leven met die samenleving, dan ook de regering dat kan. Terwijl de mensen geld krijgen voor hun vervoer, zien we dat onderwijzers, die hun internet inzetten om afstandsonderwijs te geven, geen kopercent als compensatie krijgen. Bushouders in Nickerie, die de Cubanen van South Drain naar Paramaribo hebben vervoerd, hebben tot de dag van vandaag hun geld niet gehad. Laten we het volk dat geld geven”, aldus Jones. Beide assembleeleden kregen ondersteuning van NPS-parlementariër Ivanildo Plein.

Burgers juist geconfronteerd met allerlei prijsverhogingen

Burgers reageren zeer verontwaardigd op deze hoge vergoedingen, bovenop het salaris en vergoedingen, die de hoogwaardigheidsbekleders al maandelijks op hun rekening ontvangen. De schoen wringt vooral, omdat de burgers de afgelopen maanden zijn geconfronteerd met allerlei prijsverhogingen van producten en vergoedingen en gedwongen worden te hosselen om maandelijks rond te kunnen komen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: