ABS overhandigt minister Achaibersing ‘National Accounts’ publicatie

In december 2020 heeft het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) het document ‘National Accounts: Macro-Economic Aggregates in Suriname, 2015-2019 Sources and Methods Rebased series (Base Year 2015, SNA 2008 compliance)’ geproduceerd. Een delegatie van het ABS, onder leiding van directeur Iwan Sno, heeft het eerste exemplaar van deze publicatie woensdag aan minister van Financiën Armand Achaibersingh overhandigd, zo bericht het ABS.

Behalve de minister hebben ook directeur van Financiën en Planning Jan Tauwjoeram en de voorzitter van de Commissie voor de Statistiek Marlene Troenosetro een korte toespraak gehouden. 

De minister was blij met het materiaal en benadrukte opnieuw het belang van het ABS. De voorzitter van de COMSTAT (COMPare STATistics) pleitte voor een betere waardering voor het ABS.

Een belangrijke mijlpaal voor het ABS is, dat Suriname het vijfde CARTAC-land (Caribbean Regional Technical Assistance Centre) is dat een overstap gemaakt heeft van SNA (System of National Accounts) 1993 naar SNA 2008. 

De jongste Nationale Rekeningen publicatie bevat de drie hoofdstukken ‘UN system of National Accounts 1993 and 2008’, ‘Suriname System of National Accounts 1993 versus 2008; en ‘Income Method (Current prices)’. In het tweede hoofdstuk zijn bbp-schattingen volgens de productiemethode en uitgavenmethode gepresenteerd (inclusief een uitgebreide methodologische uitleg) en is een Supply en Use tabel voor 2015 opgenomen. Het derde hoofdstuk bevat BBP schattingen volgens de inkomensmethode. Het geheel wordt afgesloten met negen toelichtende bijlagen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: